De Quinta do Noval Vintage Port 2019 wordt gekenmerkt door zijn puurheid van fruit en een fijne en delicate kwaliteit die typerend is voor de wijnen van deze producent in het algemeen. Evenwicht, harmonie, finesse en elegantie karakteriseren deze geweldige Vintage Ports, die pas in de beste jaren worden gedeclareerd en alleen als de wijnen voldoen aan de strenge normen van Noval. Zelfs dan vertegenwoordigen de wijnen geselecteerd voor de Quinta do Noval Vintage Port-blends slechts een klein deel van hun totale productie
Noval volgt zijn eigen weg in zijn benadering van vintage ports. Als we van mening zijn dat we wijnen van de kwaliteit en persoonlijkheid hebben om zich bij de Quinta do Noval Vintage ports van voorgaande jaren aan te sluiten, zullen we het bottelen en declareren, zelfs als dit betekent dat we meerdere jaren op rij moeten declareren, en zelfs als het gaat, zoals vaak het geval is, om het bottelen van slechts een paar honderd kisten Quinta do Noval Vintage Port,
Natuurlijk zal Quinta do Noval in zeer goede jaren, wanneer er eensgezindheid is onder de portproducenten, zijn wijn ook declareren. Maar ongeacht het jaar zijn de selectienormen in het Noval-proeflokaal uiterst streng, en zelfs in de meer genereuze jaren zijn de volumes van onze Vintage Ports altijd extreem klein: hoogstens tot 15% van de productie van onze geweldige terroir van de wijngaard. In het geval van 2019 vertegenwoordigt de selectie van 2.780 kistjes, 14% van onze productie.
De wijn is heerlijk rijp, vol en uitbundig, kruidig in de neus, met zeer fijne tannines en een klassieke Noval puurheid en elegantie.
Food-Pairing
Een heerlijk digestief, maar kan ook worden vergezeld van rijke oude kazen, pure chocolade of chocolademousse.
Druiven: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão & Sousão
Druiven worden geplet met de voeten , en vervolgens tijdens gistingsmaceraat om de best mogelijke extractie in de lagares te verkrijgen, de traditionele stenen vaten van de Quinta.
Het is 18 maanden gerijpt in houten vaten in de geklimatiseerde kelders van de Quinta, in het afgebakende gebied van de Douro-vallei vóór het bottelen.
2019 werd gekenmerkt door een zachte winter en over het algemeen droge omstandigheden, met bijna geen regen van mei tot eind augustus. Terwijl in veel delen van Europa telers te maken hadden met hittegolven en hoewel we van langdurig zonnig weer genoten, waren de zomertemperaturen in de Douro dit jaar gelukkig lager dan normaal, waardoor de afwezigheid van regen gemakkelijker te verdragen was voor de wijnstokken. Bovendien leidde een lage luchtvochtigheid tot een lage ziektedruk in de wijngaarden, en mooie gezonde druiven.
De oogst begon op 9 september voor de rode variëteiten. De oogstomstandigheden waren ideaal, met gematigde temperaturen en over het algemeen droog weer. Een kleine hoeveelheid nuttige regen viel op 21/22 september en later tussen 14 en 17 oktober. De opbrengsten waren iets hoger dan ons 10-jarig gemiddelde en de most vertoonde een geweldige natuurlijke zuurgraad en frisheid. Na 6 weken plukken waren we op 18 oktober klaar met oogsten. Dit was een lange oogst, maar dit is niet ongebruikelijk in de Douro, waar de diversiteit aan druivensoorten, aspecten en hoogtes resulteert in verschillende pluktijden voor elk specifiek perceel. Deze diversiteit vormt een uitdaging voor het technische team, maar geeft ook een ongelooflijke rijkdom, die complexiteit en karakter toevoegt aan onze wijnen op Quinta do Noval. Vroege proeverijen onthulden enkele prachtige wijnen. Ze vertonen een uitgesproken aromatische intensiteit van rijp rood fruit en een opmerkelijke levendigheid. De fijne kwaliteit van de tannines draagt bij aan goed gestructureerde ports met een lang bewaarpotentieel.
Alcoholgehalte
19,5%
pH: 3,63
Conserveren en serveren
Serveren op keldertemperatuur bij 12 - 15ºC.
Decanteren voor het serveren. Na opening maximum 2 dagen houdbaar. Te drinken tot 2067
Critics & Awards