Open kleur met een lichte amberkleurige tint. Licht, droog en complex in de geur van noten. In de mond gemarkeerde droogheid. Eindigt lang, droog en met een goede complexiteit.
Food-pairing
Het is een uitstekende aanvulling op gedroogd fruit, boterkoekjes, pure chocolade en honingcake.
Druiven
: Sercial 100%
Handmatig oogsten. Selectie van de beste druiven gedurende meerdere weken op basis van hun rijpingstoestand. Totaal ontstelen, pletten en persen. Vinificatie met open uitloop. Fermentatie in roestvrijstalen vaten onder gecontroleerde temperatuur. Onderbreking van de gisting door toevoeging van wijnalcohol 96º. Toevoeging van wijnalcohol na 6 - 7 dagen gisting om de gewenste hoeveelheid suikers te behouden. Vinificatie gebeurt volgens traditionele methoden. Gerijpt volgens het traditionele systeem van Canteiro, in Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten met verschillende capaciteiten. Batchconstitutie, klaring, filtratie en botteling.
Sercial is een witte variëteit die zich kenmerkt door een hoge zuurgraad. De druivensoort werd voorheen in grote hoeveelheden aangeplant op het eiland Madeira. Vanwege de phylloxera-besmetting en de gevoeligheid van de druif wordt hij nu slechts in kleine hoeveelheden verbouwd, voornamelijk in de regio's Seixal, Porto Moniz, Ponta Delgada, São Vicente en Arco de São Jorge. De druif produceert fijne en droge wijnen die indruk maken door hun elegantie.
Alcoholgehalte
19%
Bewaren en serveren
Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand.
De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend liggend bewaard wordt
Als aperitief serveren bij een temperatuur van 10ºC; als dessertwijn serveer hem op 16ºC.
Madeira is een wijn die meerdere jaren in een oxidatieve omgeving rijpte, en komt daarna bij de botteling in een reductieve omgeving. Het is dan ook nuttig de flessen enkele uren op voorhand te openen. De flessen kunnen daarna nog bijna onbeperkt bewaard blijven, daar de lucht geen invloed meer heeft op madeirawijnen. Het is zelfs zo dat de wijn na maanden – als er nog rest – beter smaakt dan bij het openen van de fles
Critics & Award