Helder en verkwikkend in de neus, met aroma's van bijenwas, balsamico en aalbes. Verleidelijk en sensueel. Echt vuurwerk hier. De smaak is sensationeel, met een uitgesproken karakter van gekarameliseerde banaan en vanillestokjes. Intens en boeiend. Krachtig en medium zoet in de mond, met een zeer frisse, intense, lange afdronk met hints van vanille. Er werden slechts 1294 flessen gebotteld
Food-pairing
Als aperitief, ossenstaartsoep (nee, niet erin maar erbij !), garnalencrèmesoep, aspergecrèmesoep, kreeft met dragonvinaigrette, Caesar salade, gerookte eend met mangochutney, duif met macadamia en steranijs, pekingeend om maar enkele te noemen.
Noten: hazelnoten.
Kaas: kwark, gerijpte kazen, zoete, nootachtige kazen.
Vis: gerookte zalm, garnalencocktail met Granny Smith, mosselen, sardientjes.
Vlees: vrijwel alle vleessoorten: kip, eend, varkensvlees, biefstuk naturel. Klassiek en perfect bij gerookte ham.
Typisch Madeira-gerecht: zwaardvis met banaan en passievrucht. Gebakken ananas.
Druiven: Verdelho
In de rest van Portugal ook bekend als Gouveio. Is het meest aangeplante witte ras. De stijl heeft een licht zoetje en is off-dry / medium dry. Wordt aangeplant op hoogtes van 400-600, vooral in het Noorden en rijpt laat. De druif is het hoofdingrediënt voor Rainwater
Deze druiven kwamen specifiek uit het gebied van Calheta, het warmste en zonnigste gebied op het eiland Madeira. Ze werden met de hand geoogst, met de voeten geplet met behulp van de traditionele houten lagares en vervolgens meer dan 40 jaar gerijpt in het "Canteiro"-systeem (in oude eiken vaten ondersteund op lange houten balken) in de pakhuizen van Madeira Wine Bedrijf, in Funchal en later in Caniçal. Het eiland Madeira is van vulkanische oorsprong, met verschillende grondsoorten in de verschillende regio's. In het gebied van Calheta groeien de wijnstokken tussen 100 en 300 meter hoog, op diepe kleigronden, met een gemiddeld gehalte aan organisch materiaal, laag in fosfor, met een gemiddeld hoog gehalte aan kalium en zeer rijk aan calcium en magnesium. De wijnstokken zijn geplant in het trellis- en leibomensysteem, met sterke invloed van de zon, wind en zeebries, waardoor wijnen worden geproduceerd die zeer worden gewaardeerd om hun balans tussen zuurgraad en zoetheid.
Alcoholgehalte
20%
Bewaren en serveren
Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand.
De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend liggend bewaard wordt
Serveren : 14 - 16°C
Madeira is een wijn die meerdere jaren in een oxidatieve omgeving rijpte, en komt daarna bij de botteling in een reductieve omgeving. Het is dan ook nuttig de flessen enkele uren op voorhand te openen. De flessen kunnen daarna nog bijna onbeperkt bewaard blijven, daar de lucht geen invloed meer heeft op madeirawijnen. Het is zelfs zo dat de wijn na maanden – als er nog rest – beter smaakt dan bij het openen van de fles.
Critics & Awards
95/100 - Wine Enthusiast Tasted: Dec 2021
Sitting on an island in two 650-liter wood casks for 43 years was good for this wine. It offers intense richness and layers of fine toastiness. The wood shows alongside mature hints of fruit and nut flavors. Its medium sweetness is well balanced by the typically concentrated acidity. It's now time to enjoy it, although the bottle will also stay in great condition for many years. ROGER VOSS