Deze single cask 4 D + E madeira heeft een gouden kleur met enkele groenige accenten.
Frisse dennenaroma's, rijpe citrus, groen tabaksblad, kruidnagel, een beetje getoost en behoorlijk nootachtig. Goed gestructureerd en mineraal, mooi droog en een prachtige zuurgraad. Kruidige en aanhoudende afdronk
Food-pairing
Licht gekoeld als aperitief. Ze kunnen worden geschonken bij voorgerechten, met gerookte vis zoals zalm, kaviaar, olijven, gedroogde ham, eend en smakelijke droge vruchten en noten, zoals hazelnoten, amandelen of noten.
Druiven: Verdelho
In de rest van Portugal ook bekend als Gouveio. Is het meest aangeplante witte ras. De stijl heeft een licht zoetje en is off-dry / medium dry. Wordt aangeplant op hoogtes van 400-600, vooral in het Noorden en rijpt laat. De druif is het hoofdingrediënt voor Rainwater.
Deze single cask 4 D + E Verdelho madeira, komt van druiven van de wijngaard van Mr. Agostinho Andrade junior, druiven van dezelfde wijngaard als de Verdelho 1996 en Verdelho 2000. Ricardo werkt sinds 1994 met Agostinho en koopt zijn druiven op. De wijngaard ligt in het noorden van het eiland bij São Vicente. De Madeira werd in juni 2020 gebotteld, er zijn 761 flessen van 500ml uit het vat gekomen. Door de noordelijke ligging van de wijngaard heeft de wijn erg mooie, explosieve zuren. Rijping gebeurde met het traditionele Canteiro proces.
Alcoholgehalte
19,% vol
Bewaren en serveren
Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand.
De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend liggend bewaard wordt
Serveren : 10-12°C. Deze wijn is gefilterd en hoeft niet gedecanteerd te worden
Madeira is een wijn die meerdere jaren in een oxidatieve omgeving rijpte, en komt daarna bij de botteling in een reductieve omgeving. Het is dan ook nuttig de flessen enkele uren op voorhand te openen. De flessen kunnen daarna nog bijna onbeperkt bewaard blijven, daar de lucht geen invloed meer heeft op madeirawijnen. Het is zelfs zo dat de wijn na maanden – als er nog rest – beter smaakt dan bij het openen van de fles.