Food pairing
Deze port is heerlijk bij foie gras, blauwgeaderde kaassoorten (Gorgonzola, Roquefort), ook bij heel romige kazen of als dessertwijn
Druiven: 45% Touriga Nacional, 40% Touriga Franca en 15% Tinta Barroca
de druiven worden met de voeten verpletterd in de wijnpers. Het fermentatieproces van de druiven duurt ongeveer vier tot vijf dagen. De gisting wordt gestopt door de toevoeging van 20% spiritus. Soutirage, is het proces waarbij wijn van de ene container naar de andere wordt verplaatst met behulp van zwaartekracht in plaats van een pomp. Het ondergaat geen enkele hitte of koude behandeling, noch filtratie. De Pprt rijpt 24 maanden in grote eiken-, kastanje- of mahoniehouten vaten. en wordt twee jaar na de oogst (1997) gebotteld.
Ondanks 'hete grond'-effecten op de meeste blootgestelde wijngaarden tijdens de eerste twee weken van juli, hadden wijngaarden een goede vegetatieve cyclus en waren ze redelijk goed gerijpt. In september zorgden voldoende waterreserves voor rijpe, verse en perfecte druiven. Na de oogst, rekening houdend met het koelere weer, vond de fermentatie plaats onder uitstekende omstandigheden. Het lijdt geen twijfel dat kwantiteit en kwaliteit in 1995 een winning team was
Alcoholgehalte
19,5 %
Bewaren en serveren
De wijn moet twee uur voor het serveren worden geopend en gedecanteerd
Servenren tussen 18º tot 22ºC. Voor opslag moet de fles horizontaal op een koele, donkere plaats worden neergelegd.
Critics & Awards
92/100 - Falstaff Magazin
Tasted: Dec 2014