Een zeer levendige rode kleur begeleidt een elegant en delicaat aromatisch profiel. De wijn is fris en vol bosbessenaroma's en plantaardige tonen die typisch zijn voor de druivensoort, maar ook door de fermentatie van hele trossen. In de mond, ondanks de duidelijke tonen van rood fruit, biedt het een uitstekende balans, met prachtig lichte en gepolijste tannines en veel levendigheid dankzij de goed geïntegreerde zuurgraad. De Bastardo 2018 is een lichte en daardoor verfrissende wijn met een rustiek karakter dat doet denken aan de wijnen van vroeger. Een mooie lange en precieze afdronk ronden de ervaring af. Dit is een uiterst flexibele foodpartner geschikt voor een grote verscheidenheid aan gerechten
Food pairing
Worstjes, gegrilde vlees gerechten, gerechten met kruiden (brood soep, couscous). Gerechten met paddenstoelen en heerlijk bij koude salades
Druiven : 100% Bastardo
Bastardo is een variëteit die overal in de Douro vooral in oude wijngaarden en koudere gebieden te vinden is. Ook bekend als Trousseau of Trousseau Noir in het Franse wijngebied van de Jura of Merenzao in de Ribiera Sacra en Valdeorras DOP's in Galicië, het is een variëteit met een korte cyclus en een vroege rijping, meestal gebruikt om het suikergehalte van de druiven te verhogen. Het belangrijkste idee achter de vinificatie van deze druif was om de wilde natuur van dit ras te 'breken', op zoek naar zijn elegantie en frisheid. De Bastardo wijngaarden liggen verspreid op Quinta de Nápoles en is volledig biologisch
2018 was tot augustus een relatief koel jaar, met de koelste juli van de 21e eeuw. De wijnstokken leken zich relatief laat te ontwikkelen, met een vertraging van ongeveer 3 weken ten opzichte van 2017. De eerste dagen van augustus brachten een plotselinge piek in de temperatuur: 4 augustus was de warmste dag tot nu toe deze eeuw. Als gevolg hiervan rijpten de bessen in de maand september langzaam. De waterstress zorgde ervoor dat de wijnstokken most produceerden met een laag alcoholgehalte en een goede fenolische rijpheid, evenals een goede complexiteit. De druiven die voor de Bastardo worden gebruikt, zijn afkomstig van twee verschillende locaties die afzonderlijk werden geoogst en gefermenteerd. Het eerste blok is geoogst op 16 augustus en het tweede op 12 september. Beide batches ondergingen een spontane 100% volledige gisting in roestvrijstalen tanks voordat ze 16 maanden rijpten in barriques waarin de wijn ook zijn malolactische gisting voltooide.
Bewaren en serveren
Wordt aanbevolen om koel te serveren (12 - 14ºC) in een Bourgogne-type glas zoals ons Chef & Sommelier Open Up Soft wijnglas