Robustus is een eerbetoon aan de eerste wijn van Dirk Niepoort in 1990 maar die nooit werd uitgebracht. Robustus wordt sinds 2004 en nu nog altijd gemaakt volgens de traditionele gebruiken voor het maken van rode wijn in de Douro. De lange rijping in de oude houten vaten geeft deze wijn zijn complexiteit, zachte tannines en zijn unieke precisie en evenwicht, met behoud van haar levendigheid en aromatische frisheid
Robustus 2015 is een wijn met een volwassen karakter. Na een lange rijpingsperiode in 2000L foudre vaten, tertiaire, ietwat aardse aroma's en tonen van truffel. De tannine is verleidelijk en perfect in balans, met de geweldige structuur die alleen oude wijnstokken kunnen bieden. De smaak maakt indruk met zijn jeugd, lichtheid en spanning. Een wijn vol elegantie, met een lange, aanhoudende afdronk.
Food pairing
Heerlijk bij wildgerechten met patrijs, hert en eend. Vegetarische suggestie: subliem bij kruidige gerechten en recepten met champignons of truffels
De weersomstandigheden voor de oogst van 2015 waren erg goed, met voldoende zonneschijn, voldoende warmte en een lage luchtvochtigheid die allemaal een gelijkmatige groei mogelijk maakten.
In de winter zorgde de regenval vanaf de maand maart ervoor dat een groot deel van de waterreserves in de bodem werd aangevuld. De lente begon met hogere gemiddelde temperaturen en wat regen, waardoor de waterreserves in de bodem werden bijgevuld en er zelfs een knop brak. Na de bloei in de maand mei bleek ook veraison in juli mooi homogeen te zijn, met een vertraging van ongeveer 2 weken ten opzichte van het voorgaande jaar. Een van de unieke kenmerken van deze vintage was het vermogen van de wijnstokken om zelfs tijdens het rijpen gehydrateerd te blijven. Tegen eind augustus / begin september waren de basale bladeren groen en vochtig, de druiven gehydrateerd en de schil dik en stevig.
Bij het bereiken van de kelder werden de druiven met de hand gesorteerd en door middel van zwaartekracht in roestvrijstalen tanks gevoerd. Een lange alcoholische fermentatie- en maceratieperiode volgde. De wijn rijpte gedurende 4 jaar in vaten van 2000 liter voordat hij in februari 2020 ongefilterd werd gebotteld, wat een totaal van 5200 flessen opleverde.