Crasto Altitude 430 bevat weinig alcohol, wat typisch is voor druiven die niet alleen op grote hoogte (430 meter) maar ook op het noorden worden geteeld. Het toont dus alle frisheid en elegantie van de Tinta Francisca en Touriga Nacional-druiven die onder deze omstandigheden worden geteeld. Een zeer verleidelijke wijn, Crasto Altitude 430, is gekomen om een nieuw hoofdstuk in het verhaal van Quinta do Crasto te openen en om ons vermogen om zeer onderscheidende Douro-wijnen te produceren, te tonen.
Granaat van kleur. De neus biedt expressieve tonen van rood fruit, perfect in balans met delicate bos- en fijne kruidenaroma's. De mond begint op een boeiende manier en evolueert naar een wijn met een uitstekend volume en fijne textuur. Dit is een wijn die alle frisheid en elegantie belichaamt die de druiven Tinta Francisca en Touriga Nacional leveren wanneer ze worden geplant op een hoogte van 430 meter, met een uitzicht op het noorden. Verleidelijk, met een frisse, elegante afdronk.
Deze wijn onderscheidt zich, ten eerste, door de typische druiven uit de Douro-vallei - Tinta Francisca (70%) en Touriga Nacional (30%) gemengd die opzettelijk dit specifieke wijnprofiel opleveren. Tinta Francisca, wanneer gekweekt op hoogte, staat bekend om zijn goede frisheid met intrigerende aroma's. Het is licht van kleur maar biedt een uitstekende structuur. Touriga Nacional is een zeer expressieve variëteit die, op hoogte, een optimale zuurgraad en natuurlijke frisheid heeft, waarvan de aroma's van rood fruit frisser en lichter zijn dan die van Tourigas die op lagere hoogten wordt gekweekt. Crasto Altitude 430 onderscheidt zich ook door een vinificatieproces dat verschilt van dat van de rest van het Quinta do Crasto-assortiment.
Food pairing
Uitstekende wijn bij rood vlees, rosbief en gegrild vlees.
Druiven: 70% Tinta Francisca; 30% Touriga Nacional
Vinha ao alto (rijen wijnstokken geplant op en neer de helling) en patamares (terrassen) met een rij wijnstokken. Wijnstokken zijn 15 jaar oud.
De druiven worden in dozen van 22 kg naar de wijnmakerij gebracht en ondergaan bij aankomst een strenge selectie. Na een volledige ontsteling en lichte vermaling, wordt het sap overgebracht naar temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks. Het sap fermenteert gedurende 4 dagen in contact met de druivenschillen, met een zeer zachte extractie. Het wordt vervolgens geperst en overgebracht naar houten vaten waar de fermentatie doorgaat totdat het is voltooid. 12 maanden gerijpt in Franse oude eikenhouten vaten.
2020 was een uiterst veeleisend jaar, niet alleen door de wereldwijde pandemie, maar ook door de barre weersomstandigheden die bijzonder warm en droog waren tijdens de kritieke rijpingsperiode van de druiven. Dit was de warmste winter sinds 2005, die echter gepaard ging met veel neerslag, vooral in december, zowel bij Quinta da Cabreira (Douro Superior) als bij Quinta do Crasto (Cima Corgo). De maanden maart tot juni waren ook warm en regenachtig, wat leidde tot een vroege knopuitbarsting, die ongeveer tien dagen vroeger dan normaal plaatsvond. Dit weer was bijzonder zorgwekkend omdat het een risico op potentiële wijnstokziekten inhield en het wijnbouwteam rigoureus toezicht moest houden om mogelijke besmetting te voorkomen.
Juli en augustus waren warm, maar het bodemwater was gelukkig voldoende om een correcte rijping van de druiven te garanderen. Het was echter essentieel om de optimale oogsttijd niet te missen, om uitdroging van de druiven te voorkomen. De oogst begon op 17 augustus en eindigde op 25 september. De opbrengst was lager dan gemiddeld, met kleinere trossen en kleinere bessen met een uitstekende verhouding tussen schil en pulp, die dus zeer geconcentreerd waren. Dit Covid-19 wijnjaar profiteerde van alle professionaliteit en toewijding van het Quinta do Crasto team en leverde witte wijnen op met een uitstekende balans, frisheid en aromatische definitie en zeer complete rode wijnen met zeer expressief fruit, verleidelijke textuur en grote persistentie
Alcoholgehalte
12,5 % vol
pH: 3,45
Bewaren en serveren
Serveren bij 16-18°C. Te consumeren vanaf 2025
Critics & Awards
90/100 - Wine Enthusiast Tasted: May 2024
94/100 - Revista Adega Tasted: Oct 2024
Essa é apenas a terceira edição desse vinho, que traz uma nova faceta para os tintos durienses. Composto a partir de 70% Tinta Francisca e 30% Touriga Nacional, com estágio de 12 meses em barricas de carvalho francês. O ano de temperaturas mais amenas de 2021 aparece no perfil fresco de suas frutas vermelhas, acompanhadas de notas florais, terrosas, de ervas e de especiarias doces, que se confirmam no palato. Fluido, preciso e refinado, tem taninos firmes e de grãos finos, vibrante acidez e final vertical e persistente, com toques mentolados, de groselhas, de mirtilos, de violetas e de alcaçuz. Não se engane com ele, você está diante de um verdadeiro lobo em pele de cordeiro. Mais do que inusitado, é um ótimo vinho. Uma interpretação distinta do Douro. Menos opulenta e menos extraída, o que é mais do que bem-vindo. Álcool 12.5%.