Diep robijnrood van kleur met intense aroma's van bramen, zwarte kersen en wilde bessen en subtiele hints van menthol en violet. In de mond worden de aroma's van zwart fruit gecombineerd met gepolijste tannines en een mooie frisheid van de zuurgraad die de smaken overdraagt naar de lange en elegante afdronk.
Quinta dos Carvalhais ligt in de subregio Terras de Senhorim, in het hart van de Dão. Het landgoed van 105 hectare, met 50 hectare wijnstokken, werd in 1988 gekocht door de familie Guedes. Ze investeerden enorm veel in verbeteringen in zowel de wijngaarden als de wijnmakerij - en worden gecrediteerd als toonaangevend in de kwaliteitsrenaissance van wijnen uit de Dão in begin jaren '90. Na tientallen jaren van staatscontrole en een coöperatief monopolie in de regio dat de voorkeur gaf aan kwantiteit boven kwaliteit, herplantten ze de inheemse druivensoorten van de regio, zoals Touriga Nacional en Encruzado, en behoedden ze voor uitsterven.
Food-Pairing
Deze ongelooflijk gastronomische wijn is perfect voor de maaltijden en past uitstekend bij licht vette gerechten, zoals octopus "à lagareiro" of roodvlees uit de oven. Het is ook een ideale begeleider van licht gerijpte Serra de Estrela-kaas.
Druiven: 65% Touriga Nacional, 20% Alfrocheiro Preto, 15% Tinta Roriz
De druiven werden geoogst per druivensoort en per perceel, waar ze werden onderworpen aan strenge kwaliteitscontroles. Na het ontstelen en zacht pletten, werden de druiven via de zwaartekracht naar kleine roestvrijstalen tanks met temperatuurregeling geleid. Alcoholische gisting vond plaats gedurende een periode van ongeveer 8 dagen bij een gemiddelde temperatuur van 28ºC. Na de alcoholische gisting vond de malolactische gisting plaats in roestvrijstalen vaten.
De wijn rijpt 12 maanden in vaten van 225 liter gebruikte en nieuwe Franse eiken vaten. Na het rijpen onderging de wijn een lichte klaring en filtratie voorafgaand aan het bottelen. Het werd vervolgens gebotteld zonder koude stabilisatiebehandeling, waardoor na verloop van tijd een natuurlijke aanslag in de fles kan ontstaan.
Bewaren en serveren
Op een koele, droge plaats bewaren. Serveer tussen 16ºC-18ºC. Deze wijn moet worden gedecanteerd na 4-5 jaar. Deze wijn heeft een groot bewaarpotentieel en zal de komende 15 jaar positief evolueren, indien bewaard in goede omstandigheden.
Alcoholgehalte
13,5 %vol
Critics & Awards
94/100 - Wine Enthusiast Tasted July 2022
This is an impressive wine from this major estate in the Dão region. Strong minerality is allied to rich tannins to underline the wine's potential. Black fruits, acidity and solid tannins are showing beautifully. Drink from 2024. Roger Voss