Heldere bruine kleur met bakstenenrode hints. Rijke en uitbundige neus, die de uitstekende aanwezigheid van de gedroogde vruchten en de aantrekkelijkheid van de kruiden onthult. Geconcentreerde smaken van rozijnen en melasse, in een zijdezachte en fluweelzachte smaak. Een uitstekende structuur gevolgd door een elegante en aanhoudende afdronk.
Een Colheita Port is een Tawny Port uit een enkele oogst en heeft minimum 7 jaar in Franse eiken vaten van ongeveer 550 liter doorgebracht.
Colheita portwijn vertegenwoordigt minder dan 1% van de totale jaarlijkse productie van porto. Net als Vintage, is een Colheita port alleen vrijgegeven wanneer aan de beste voorwaarden wordt voldaan en na goedkeuring van het IDVP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto).
Food-pairing
Heerlijk bij licht gezoete desserts zoals bvb crème brûlée, gedroogde vruchten. Verrukkelijk met tarte tatin of mandarijnenparfait en als aperitief
Druiven: Touriga Nacional, Touriga Francesa , Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cao
De wijngaard is langs de hellingen op horizontale niveaus gelegen en recentelijk zijn ze geplant langs de lijnen van de grootste hellingen, de zogenaamde "Vinha ao Alto" (verticaal geplante wijnstokken). De ondergrond is schist-zandsteen, hier en daar afgewisseld met graniet.
De druiven worden met de hand geplukt op het optimale moment, worden de druiven ontsteeld, gekneusd en omgezet in wijn door een proces van zorgvuldige maceratie om hun kleur, tannines en aroma's te extraheren, versterkt door constant omroeren tijdens de fermentatie. Dit gebeurt in vaten (lagares) bij een gecontroleerde temperatuur (tussen 28-30°C) totdat de juiste zoetheid (baumé) is bereikt. Op dit punt wordt druivenbrandewijn toegevoegd om de uiteindelijke versterkte wijn te maken. Een wijn van hoge kwaliteit, gemaakt van één enkele oogst. Een Colheita-wijn rijpt in eikenhouten vaten gedurende perioden die kunnen variëren, maar nooit minder dan 7 jaar. Het wordt vervolgens gebotteld en verkocht volgens de eisen van de markt.
Alcoholgehalte
20%
Bewaren en serveren
Kan direct gedronken worden en moet niet gedecanteerd worden.
Horizontaal bewaren aan een constante temperatuur van 15°C.
Serveren tussen 14-17°C. Kan na opening nog 6 tot 8 weken bewaard worden.
Critics & Awards