Op 25 april 1974 werd de dictatuur die Portugal een halve eeuw lang had geregeerd, door een door het leger geleide staatsgreep omvergeworpen. In de onmiddellijke nasleep ervan ontketende het sociale en politieke spanningen, in het heersende turbulente klimaat koos de familie ervoor om Vintage Port niet te bottelen. Desalniettemin waren veel van de wijnen van het jaar zo voortreffelijk dat ze werden geselecteerd om op vat te rijpen. Voor Peter Symington was dit pas zijn vijfde jaargang in de Douro, maar naarmate hij geleidelijk de functie van hoofd wijnmaker, proever en blender op zich nam, werd het zijn verantwoordelijkheid en passie om de ontwikkeling van deze wijn te koesteren tijdens zijn langdurige rijping in het vat, en voor zijn dood de verantwoordelijkheid aan zijn zoon Charles overdroeg
De kleur is prachtig gepolijst mahonie, als een diepe Oloroso Sherry. Koperkleurig centrum met een bleekbronzen rand, net als een diepe Oloroso Sherry. Het brede scala aan aroma's onthult sultanarozijnen, kweepeerconserven en een subtiele combinatie van tonen van karamel, vanille en gember. De smaak is zijdezacht en sensueel, met een vleugje zachte, tintelende tannines die de structuur en de vitaliteit van de wijn blijven ondersteunen. De lange afdronk doet denken aan peperige kruiden, theeblad en tijm. Ideaal voor zowel een herfstavond als een zomer
Food-Pairing
Heerlijk bij licht gezoete desserts zoals bvb crème brûlée, romige of nootachtige desserts bij gedroogde vruchten of als aperitief
Druiven: Tinta Barroca,Tinta Cão,Tinta Roriz,Touriga Francesa,Touriga Nacional
De Graham's Single Harvest Tawny uit 1974 (The Artisan) is bijna volledig afkomstig van veldmelanges in de Malvedos-wijngaard
De portproducenten zagen de oogst van dat jaar met enige schroom tegemoet vanwege het onstabiele politieke, sociale en economische klimaat. Hun vrees was echter grotendeels ongegrond, zoals Michael Symington getuigde in zijn oogstaantekeningen van oktober 1974 'hier is alles zeer vredig geweest en velen melden een van de mooiste wijnoogsten van de afgelopen jaren
Alcoholgehalte
20% vol
pH: 3,35
Conserveren en serveren
Serveren op keldertemperatuur bij 14 ºC. Na opening is deze port nog minstens 8 weken houdbaar
Critics & Awards