Quinta do Noval Colheita onthult een mooie amberkleur met een donkerder getaande kern. Zeer intens en geconcentreerd op de neus, het presenteert een harmonieuze en rijke mix van aroma's. Kruidige en zoethouttonen komen samen met geroosterde amandel- en jongere fruitige smaken. Vervolgens verschijnen er enkele citrustonen, gecombineerd met de mineraliteit en fluweelzachte textuur, waardoor een zeer levendige wijn ontstaat. De Colheita is heerlijk verleidelijk om nu te drinken.
De Colheita Tawny Ports in Noval zijn echte zeldzaamheden, allemaal van 100% op het landgoed geteelde druiven, die met de voeten werden geplet en gefermenteerd in de lagares op de Quinta. Deze single-vintage tawny's zijn zeldzaam en enkel in kleine hoeveelheden verkrijgbaar in de Douro; Colheita van 100% op het landgoed geteeld fruit is buitengewoon uitzonderlijk. De wijnen brengen hun hele 'leven' door in oude eikenhouten vaten tot het moment van bottelen, wat pas gebeurt als een bestelling binnen is.
Food-Pairing
Ideaal als digestief en de perfecte drank bij chocolade (desserts), pudding, perentaart, noten, meloen, brie of camembert
Druiven: Tinta Barocca, Touriga Francesa, Touriga Nacional
In 2009 hadden we in Noval een natte en koude winter, een lente met weinig regen en een zeer droge zomer met temperaturen die lager waren dan gemiddeld, behalve in de maanden juni en september. De wijnstokken werden gedurende de dag langere tijd blootgesteld aan hitte. Bijgevolg behielden de wijnstokken hun bladeren gedurende de hele groeicyclus en werd een efficiënte verdeling van water over de plant bereikt. Milde temperaturen en weinig regenval bevorderden de bloei eind mei. De rijping vond vroeg plaats, zelfs tot half augustus, en explodeerde daarna door hoge temperaturen en zeer droog weer. Bij de oogst waren de druiven in uitstekende gezondheid en perfect rijp.
Alcoholgehalte
21,5%
Conserveren en serveren
Blijft tot enkele maanden (4 tot 6 maanden) na opening goed drinkbaar, mits je de fles steeds afsluit met de originele stopkurk en hem bewaart bij een constante temperatuur van zo'n 12 graden. Serveren op een temperatuur van 12-14°C
Critics & Awards
94/100 - Falstaff Tasted: Aug 2022
93/100 - Wine Advocate - August 15, 2022
94/100 - James Suckling - November 2, 2022
"The aromas of cherry, toffee, caramel, and candied orange are so welcoming. The palate is full and medium-sweet with a lovely berry, nut and light chocolate aftertaste."
92/100 - Wine Spectator
16,5/20 - Vinum Wine Magazine Tasted: Nov 2023