Pasmados wit is een van de witte topwijnen van José Maria da Fonseca die pas na een periode van minimaal twee jaar na de oogst op de markt wordt gebracht. Strogeel met groene reflecties. Zeer gekenmerkt door de Viognier druivensoort, witte perzik, abrikoos, wat kruiden en hout met een subtiel vleugje vanille. Romig, zeer evenwichtig met elegante tonen van walnoten en amandelen en een aanwezige maar geïntegreerde zuurgraad
Domingos Soares Franco: ‘In de jaren tachtig ontdekte ik bij José Maria da Fonseca in een kelder ongeveer 200 flessen Pasmados White uit 1963 en 1964’. Na het proeven van beide jaargangen besefte ik de uitstekende kwaliteit en goede evolutie van deze wijn op fles. Kleur met natuurlijke evolutie, aroma dat doet denken aan geroosterd brood en rijpe walnoten, hazelnoten en pistache, maar zonder oxidatie. Met deze ontdekking kwam ik op het idee om een witte wijn te produceren met een vergelijkbare evolutie. Door de jaren heen en na verschillende oogsten heb ik de volgende variëteiten gekozen: Viognier (klei en limoen), Viosinho en Arinto (zand).»
Food pairing
Heerlijk bij allerlei visgerechten
Druiven: Viognier (59%), Viosinho (22%) en Arinto (19%)
De druiven komen uit Pasmados, een wijngaard van ongeveer 18 hectare, in de Serra da Arrábida, 5 km ten westen van Azeitão. Het ontleent zijn naam aan de beroemde Pasmados-fontein in Azeitão uit de achttiende eeuw. Gisting van 50% in eikenhouten vaten en 50% in roestvrij staal. Rijp 3 maanden in dezelfde vaten, 2e jaars Frans eikenhout met bâttonage.
Alcoholgehalte
12,5%vol
Bewaren en serveren
Serveren 10 °C. Kan tot 15 jaar na oogstjaar gedronken worden
Critics & Awards
Oenoloog
Domingos Soares Franco