De kans is groot dat u nog niet gehoord hebben van één van de druiven gebruikt in deze Portugese witte wijn, maar deze blend van Gouveio, Roupeiro en Rabigato druiven is zeker het ontdekken waard. Deze verleidelijke blend maakt een zeer moderne wijn, met een heldere, frisse smaak. Licht citroengeel van kleur. Zeer expressief in de neus, met frisse aroma's van citrusvruchten mooi gecombineerd met elegante tonen van oranjebloesem. Aantrekkelijk in de mond, met een uitstekend volume en fijne textuur, met levendige tonen van mineraliteit. De afdronk is fris en persistent.
Food pairing
Lekker als aperitief bij een salade van geitenkaas, zalm risotto of gegrilde vis of sardines
Deze wijn past wonderbaarlijk bij het gerecht: Courgettes en tomaten met feta (Puur Eten - Pascale Naessens - Uitgeverij Lannoo)
Druiven: 40% Viosinho, 30% Gouveio, 30% Rabigato
alcoholische gisting in roestvrijstalen vaten met gecontroleerde temperaturen van 14 °C over een periode van 30 dagen. 85% rijpt gedurende 3 maanden in roestvrijstalen vaten, 15% van de partij werd gefermenteerd en gerijpt in gebruikte Franse eiken vaten met batonage gedurende 3 maanden
2020 was een extreem veeleisend jaar, niet alleen vanwege de wereldwijde pandemie, maar ook vanwege de barre weersomstandigheden die bijzonder heet en droog waren tijdens de kritieke rijpingsperiode van de druiven. Dit was de warmste winter sinds 2005, maar ging gepaard met veel regen, vooral in december, zowel op Quinta da Cabreira (Douro Superior) als Quinta do Crasto (Cima Corgo). Maart tot juni waren ook heet en regenachtig, wat leidde tot een vroege knopuitbarsting, die ongeveer tien dagen eerder plaatsvond dan normaal. Dit weer was bijzonder zorgwekkend omdat het een risico op mogelijke wijnstokziekte vertegenwoordigde en strenge monitoring door het wijnbouwteam vereiste om mogelijke infectie te voorkomen. Juli en augustus waren heet, maar het bodemwater was gelukkig voldoende om een correcte druivenrijping te verzekeren. Het was echter essentieel om de optimale oogsttijd niet te missen, om uitdroging van de druiven te voorkomen. De oogst begon op 17 augustus en eindigde op 25 september. De opbrengst was lager dan gemiddeld
met kleinere trossen en kleinere bessen met een uitstekende huid-pulpverhouding, die dus sterk geconcentreerd waren. Deze Covid-19-vintage profiteerde van alle professionaliteit en toewijding van het Quinta do Crasto-team en leverde witte wijnen op met een uitstekende balans, frisheid en aromatische definitie en zeer complete rode wijnen met zeer expressief fruit, een verleidelijke textuur en een grote persistentie.
Alcoholgehalte
12%
pH: 3,16
Bewaren en serveren
Serveren bij 9 - 11 °C