De erfenis van Pêra Manca gaat terug tot de middeleeuwen, met de eerste verwijzing naar een document uit de 16e eeuw. Geproduceerd door de wijnmakerij Fundação Eugénio de Almeida, de naam van deze wijn - "Pêra Manca" - vertaalt zich naar "kalksteen", vernoemd naar de zachte kalksteenbodem waarin de wijnstokken gedijen. Het ideale terroir van de regio, gecombineerd met traditionele wijnmaaktechnieken, biedt een fascinerende achtergrond voor deze legendarische wijn.
In het verleden werd Pêra Manca gekoesterd door Portugese royalty's, religieuze figuren en zelfs de beroemde ontdekkingsreiziger Vasco da Gama zou flessen hebben meegenomen op zijn reizen en als zodanig is deze wijn ook verbonden met de Portugese ontdekking van Brazilië. Zo'n historische betekenis draagt alleen maar bij aan de aantrekkingskracht en charme van deze uitzonderlijke wijn.
De geschiedenis van Pêra-Manca Red gaat terug tot de oudheid en kent vele curiositeiten en episodes die sinds 1365 met deze wijn in verband worden gebracht. Een verhaal dat Adega Cartuxa wist te interpreteren en dat al zijn kennis en toewijding samenbracht, telkens wanneer de voorwaarden aanwezig waren om het uit te voeren.
In de woorden van oenoloog Pedro Baptista van Fundação Eugénio de Almeida: "Elke cyclus die wordt voltooid in de wijngaarden van Fundação Eugénio de Almeida in Évora, komt overeen met de wedergeboorte van de mogelijkheid om nieuwe wijnen te creëren met een "Cartuxa"-karakter en -profiel, waarbij onvermijdelijk de verwachting wordt benadrukt dat onder de stammen die de Pêra-Manca Tinto-druiven doen ontstaan, alle vrijgevigheid van de natuur die het mogelijk maakt om wijnen van deze uitmuntendheid te verkrijgen, is verdwenen.
Het jaar 2018 bood uitzonderlijke omstandigheden, waardoor de lancering van deze buitengewone Pêra-Manca Red 2018 mogelijk werd. Na zorgvuldige fermentatie, met 18 maanden rijping in Franse eikenhouten vaten en nog eens vier jaar flesrijping in de kelders van Convento da Cartuxa, gaf het wijnmakersteam van Adega Cartuxa zijn definitieve goedkeuring aan deze nieuwe vintage van het Alentejo-icoon. Granaatkleur, vrij geconcentreerd. Intens en complex aroma, zwarte bessen, pruim, wat cacao en tabak, met plantaardige nuances van zonneroos, droge kruiden, theebladeren en ook aarde.
Geconcentreerd en robuust, is het ook extreem elegant en evenwichtig, met stevige tannines, nog jong, en een uitstekende expressie van fruit, versterkt door zuurgraad en hogere spanning van plantaardige tonen.
Lange en elegante afdronk, met veel karakter, die de expressiviteit van de druivensoorten op een buitengewone manier demonstreert.
Pera-Manca is het merk dat de Eugenio de Almeida Stichting reserveert voor uitzonderlijke wijnen, alleen gebotteld wanneer de wijnmakers het gevoel hebben dat de wijn deze status verdient. De rode wijnen worden gemaakt van Trincadeira en Aragonez rassen. Ze hebben een volle rijke smaak met aroma's van rijpe bessen en hints van gedroogd fruit. De hoge kwaliteit tannines verlenen de wijn een natuurlijke duurzaamheid, de wijnen zijn bestemd voor opslag in een kelder en hebben een lange levensduur. Sinds de lancering in 1990 werden er nog maar 16 oogstjaren geproduceerd nl. 1990, 1991, 1994, 1995, 1997, 1998, 2001, 2003, 2005, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013 & 2014, 2015 & 2018
Food pairing
De perfecte wijn bij rood in de oven gebakken of gegrild vlees en wildgerechten
Druiven: Aragonêz, Trincadeira
Alcoholgehalte
14,5% vol
Bewaren en serveren
Serveren bij 16-18°C
Te drinken vanaf 2025
Critics & Awards
4,6/5 - Vivino (149 ratings)