De Evel wordt beschouwd als een typische verwijzing naar de Douro wijnen, met aroma's van rood fruit en groene noten, typisch voor het gebied. Deze rode wijn openbaart zich zeer evenwichtig, lekker en rond met een goede structuur, een peetje witte peper in de minerale lange afdronk.
Evel Tinto is een van de meest charismatische en innovatieve wijnen in de geschiedenis van de Douro. Gelanceerd in 1913, was het doel om een duidelijk Douro-wijnprofiel te presenteren, met een lichtere en fruitigere stijl, in tegenstelling tot de gestructureerde en geconcentreerde wijnen van die tijd. Tegenwoordig wordt Evel Tinto geproduceerd uit de wijngaarden die zijn aangeplant op Quinta das Carvalhas, Quinta dos Aciprestes en Quinta do Cidrô, respectievelijk in Pinhão, Vale do Tua en S. João da Pesqueira.
Food pairing
Heerlijk bij runds- en varkensvleesgerechten, rosbief en gegrilde rood vleesgerechten
Druiven: Tinta Barroca, Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional
De fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen vaten, met temperatuurregeling en rijpt vervolgens 8 maanden in Franse eiken vaten.
Alcoholgehalte
13,5 %vol
Bewaren en serveren
Serveren 16-18°C
Critics & Awards
88/100 - Wine Enthusiast Tasted: Dec 2021
Wijnhuis
De Evel rode wijn wordt geproduceerd uit wijnstokken geplant op Quinta das Carvalhas, Quinta dos Aciprestes en Quinta Cidro, gelegen op in Pinhão, Tua en Vale do São João da Pesqueira, het gebied dat vanouds bekend is om zijn mooie port, maar waar men ook voortreffelijke stille wijnen produceert.
De eerste twee locaties genieten van een warm klimaat die gestructureerde en elegante geven, terwijl Quinta Cidro profiteert van een koel klimaat, dat door de langzame rijping van de druiven, een aromatische wijn met zachte tannines geeft.
De naam Evel is een afgeleide van het anagram "Leve" dat licht in het Portugees betekent. Dit geeft aan dat deze wijnen een delicaat en een, tegenwoordig hoger gewaardeerd, licht karakter hebben. Dit in tegenstelling tot de traditionele zware Portugese wijnen. Een wijn die betere restaurants in Portugal aanbevelen en die tevens de favoriete wijn voor op staatsbanketten is.