Met zijn aantrekkelijke robijnrode tint toont de Batuta 2017 wat meer concentratie en vooral diepte dan de voorgaande 2 jaargangen. De diep sobere maar complexe aroma's bieden royale tonen van bosvruchten. Delicate bloemige nuances en zijn uitgesproken mineraal karakter worden subtiel onderstreept door een vleugje eikenhout. Een gedistingeerde en elegante smaak met veel zuren wordt ondersteund door een stevige tannineruggengraat. Ondanks zijn jeugdigheid maakt de wijn indruk met zijn diepte en precisie, en de zeer lange, elegante en verleidelijke afdronk. Dit is een wijn die belooft gracieus te rijpen.
Batuta wordt niet elk jaar geproduceerd. Deze wijn is gemaakt van druiven afkomstig uit Carril (een wijngaard ouder dan 70 jaar) en van nog een andere wijngaard met nog oudere wijnstokken van bijna 100 jaar oud, gelegen in de buurt van de Quinta de Napoles. Het is het resultaat van een strenge selectie van de druiven in de wijngaard en op de sorteertafel
Food pairing
Een veelzijdige wijn die goed past bij vlees en vis, zoals zeeduivel, inktvis en gegrilde octopus
Druiven : Touriga Franca, Tinta Roriz, Rufete, Malvazia Preta & andere
Heeft gedurende 22 maanden gerijpt in Franse barriques waarvan 25% nieuwe houten vaten
Vinificatie
Het oogstjaar 2017 beleefde een droge winter, met aanzienlijk minder regen dan het gemiddelde van de afgelopen 30 jaar. Een hete en droge lente volgde, met hittegolven die tot eind juni aanhielden. Met deze stijging van de gemiddelde temperatuur en het uitblijven van regen was de groeicyclus 2 weken te vroeg, van knopontluiking tot veraison. De zomer bracht meer hoge temperaturen en weinig neerslag, wat leidde tot een vroege, intensieve en korte oogst.
Bewaren en serveren
16-18°C
Alcoholgehalte
13,3 %vol
pH: 3,63
90/100 - Falstaff Tasted: Aug 2022
92/100 - VertdeVin Tasted: May 2022
The nose is a bit shy, with dark and red fruits, tar, char, floral nuances. The palate is fresh, intense, with some raspberries, strawberries and plums. Good freshness and persistence.