In de gebruikelijke creatieve spirit van Niepoort, hebben we de afgelopen jaren besloten om een aantal van onze wijnen te testen met amforen van klei. Na verschillende experimenten hebben we in 2018 een wijn geproduceerd die we erg lekker vonden: de Voyeur! Na vele maanden veroudering hebben we de verschillende amforen in de Quinta de Nápoles geopend en de ideale blend gecreëerd die de juiste combinatie van frisheid, goede zuurgraad en lichtheid biedt.
De Voyeur biedt een lichtgekleurde kern met violette en oranje hints. In de neus is de vrucht vrij uitgesproken, met lichte klei-nuances die het boeket van de wijn echter niet maskeren.
Elegantie en weinig alcohol kenmerken het gehemelte, met goed geïntegreerde tonen van amforen die bijdragen aan de aanhoudende afdronk van de wijn.
Food pairing
Lichte en eenvoudige gerechten en comfort-food
Druiven : Field Blend van wijnstokken van 40 tot 50 jaar oud
De Voyeur 2018 werd gedurende ongeveer 8 maanden gefermenteerd en geweekt in zes 1000L klei-amforen. Elke amfora bevatte een wijn uit een andere plaats in de Douro-vallei, allemaal beplant met oude wijnstokken. In deze wijn zijn niet de individuele druivensoorten de belangrijkste factor, het is eerder de complexiteit die het resultaat is van de mix van de variëteiten - ook witte druiven - die kenmerkend zijn voor deze blend. De wijngaarden groeien in hooggelegen gebieden die een zeer verfrissend aromatisch profiel bieden en de wijnen 8 maanden laten rijpen zonder hun karakter te verliezen.
2018 was tot augustus een koel jaar, met de koelste maand juli die in de 21e eeuw werd geregistreerd. In vergelijking met 2017 vertoonde het rijpingsproces een vertraging van 3 weken. De eerste dagen van augustus zorgden voor een plotselinge temperatuurstijging: 4 augustus was de heetste dag van de 21e eeuw tot nu toe, waardoor het rijpingsproces langzaam vorderde in de maand september. Vanwege waterstress gaven de wijnstokken ons most met laag alcoholgehalte en een goede fenolische rijpheid, evenals voldoende complexiteit en mineraliteit
Bewaren en serveren
Serveren bij 16-18°C.Kan tot 7 jaar na de oogst gedronken worden
Alcoholgehalte
12,6 %vol
pH: 3,72
Critics & Awards
91/100 - Gismondi on Wine Tasted: Aug 2020
Three amphora reds and three amphora whites, all from vines 40-50 years old, from six different sites in the Douro, go into this inaugural Voyeur wine. The initial plan was to release 3 different wines, but the blend worked so well, they blended it all together. Voyeur will remain like this going forward, though it will be taken from different sites, altitudes, etc. each year. In 2018 it’s a 50/50 red and white blend, spending 8 months in 1000L Spanish amphora, lined with beeswax. Pale crimson in hue, this is light, herbal, thorny and finely grippy, with lovely sapid plum and wild blackberry and raspberry. Tannins are whisper fine, and the finish is lingering with schistous minerality. Light, effortless, pure, and alive, as is the Niepoort way. (Treve Ring).