Het idee was van Rolf Niepoort en Dirk die het tot uitvoering bracht. Deze wijn kwam tot stand door Rolf Niepoort's opvatting van een ideale Portugese wijn, die de elegantie, versheid en levensduur van de Dão-wijnen combineert met de structuur en de kracht van Douro-wijnen. Het perfecte huwelijk van de fruit-aroma's van de Douro en de naaldaroma's en de mineraliteit die zo typisch zijn voor de granietbodem van de Dão. De wijnoogst is een mix van 60% druiven uit de Douro afkomstig van zeer oude wijnstokken van de Quinta de Nápoles (120 jaar oud) en 40% druiven uit de Dão van de Quinta da Pellada, ook afkomstig van oude wijnstokken met typische druivenrassen van de regio, nl Tourigo, Jaen, Alfrocheiro en Tinta Roriz.
Totale productie van 6.450 flessen
Een rode wijn met een gesloten robijnrode kleur en een bakstenen rode rand, is de Doda 2013 zeer bosachtig van aroma, met munttonen en een balsamico-toets die hem behoorlijk pittig maakt. In de mond is hij zeer fijn en robuust tegelijk, met een goede balans tussen zijn kruidachtige karakter, zoals een droog blad van groene thee, en de tertiaire tonen van houtrijping. Een flexibele wijn die het beste van beide regio's, de frisheid van de Dão en de structuur van de Douro combineert, wat zorgt voor een zeer aanhoudende en lichte afdronk.
Food-Pairing
Een full-bodied wijn, met een goede zuurgraad, die uitstekend te combineren valt met verschillende gerechten. Zeer lekker met eend, wildgerechten en stoofpotjes
Druiven: Jaen, Tourigo, Alfrocheiro, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Amarela, Tinto Cão en andere vinhas velhas van 30-80 jaar oud uit Douro & Dão
Een grote hoeveelheid van de Dão-druiven werden gevinifieerd in lagares en vervolgens gefermenteerd in Franse eikenhouten barriques waar het ook zijn malolactische gisting voltooide. Ongeveer de helft van de Douro-blend werd gevinifieerd in een gistingstank en de rest in een traditionele granieten lagares waar de most met de voet werd geperst en korte tijd werd gemacereerd. Na de gisting rijpte de wijn 21 maanden in Franse eikenhouten barriques en onderging ook een malolactische gisting. De Doda werd ongefilterd gebotteld.
Alcoholgehalte
13%
pH: 3,7
Conserveren en serveren
Serveren bij 16 à 18 ºC
Decanteren wordt geadviseerd.
Critics & Awards