De wijntraditie in de regio Évora gaat terug tot onheuglijke tijden. Het handvest dat D. Manuel I in 1501 aan de stad verleende, getuigt hiervan. Adega Cartuxa combineert de smaak van de geschiedenis met de unieke kunst van deze wijn, in een suggestieve editie van de Foral. Deze witte wijn is gemaakt van de Assario-druivensoort en heeft jeugdige tonen die worden gekenmerkt door fruitige aroma's en frisse smaken, een kruidig randje, met bittere amandeltonen in de mond. Het werd voor het eerst geproduceerd in 2000.
Food pairing
Smaakt heerlijk bij wit gegrilde vis (bijv. heilbot), penne met roomsaus, coquilles, aziatische gerechten & moussaka
Druiven: Assario (Palomino in Spanje, Listán in Frankrijk)
Deze druivensoort wordt zowel in de regio Douro als de regio's Dao, Beira Interior en Lisboa aangetroffen. Wijnen gemaakt van Assario zijn subtiel, niet zo intens, behoorlijk fris en matig complex. Er is ook een vleugje melasse, bijenwas en nootmuskaat. De wijn lijkt matig rokerig, ook al is hij niet gerijpt op hout met enkele delicate smaken en aroma's en een matige zuurgraad.