1978 Blandy Terrantez Vintage Madeira - medium dry
Kleur. Mahonie met goudgroene tint Aroma. Zeer karakteristiek boeket, uitbundig aroma met tonen van exotische kruiden, kamfer, vernissen, ceder, tabaksblad. Mond. Ook zeer karakteristiek met een zoete aanzet, die zeer etherisch wordt en een gevoel van kruidig en droog geeft, met een zeer lange, frisse en droge afdronk met kruidige tonen zoals kerrie, saffraan en gebrande harsachtige houtsoorten. Een uitzonderlijk zeldzame, medium rijke, single vintage Madeira die 44 jaar rijpt in 650cl vaten in de Blandy's lodge in Funchal. De terrantez-druif is een van de zeldzaamste druivensoorten van het eiland; in 2000 was er wereldwijd nog maar 2 ha wijngaard over. In 1978 hebben we deze druiven met de hand geoogst in Prazeres, Câmara de Lobos en Caniço aan de zuidkust van het eiland. De wijnen werden vervolgens 15 jaar gerijpt in 650 l vaten in de Blandy's lodge in Funchal. Er zijn slechts 1.206 flessen van 75 cl uitgebracht.
Deze vintage of frasqueira wijnen zijn de top wijnen van Madeira. Het rijpingspotentieel is bijna onbeperkt.
Deze madeira van de allerhoogste kwaliteit moet minimaal 20 jaar op vat plus twee jaar op fles gelegen hebben alvorens verkoop mag plaatsvinden. Vroeger heette deze wijn vintage madeira. Een frasqueira moet volledig bestaan uit één van de toprassen die op het etiket, samen met het oogst en botteljaar, worden vermeld. Frasqueira's zijn steeds afkomstig van één goed oogstjaar. Ze hebben een milde temperatuurbehandeling ondergaan en zijn lang op houten vaten opgeslagen geweest. Na bottelen verandert de kwaliteit van frasqueira niet meer. Deze madeira wijnen worden, gezien hun uniciteit, geïnventariseerd.
Food-pairing
Kazen zoals blauwe kazen, Stilton, Gruyere, manchego, & Emmenthal. Gedroogde vruchten.
Crème Brulee, caramel desserts op basis van appels, abrikozen, pecannoten, kersen, amandelen, hazelnoten, gedroogde vijgen & vanille-ijs desserten.
De uitstekende metgezel bij een pijp, sigaar of aromatische tabak.
Druiven: Terrantez
is een lastig te verbouwen wit medium zoet druivenras. Het kan niet zo goed tegen vocht en daarom zijn de hellingen aan de oostkust het beste geschikt. Het ras is zeldzaam geworden, nauwelijks 5ha en 500 kilo. Typerend voor terrantez is een zekere bitterheid en een afdronk die doet denken aan gebrande koffie en as.
Alcoholgehalte
19,5%
Bewaren en serveren
Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand.
De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend liggend bewaard wordt
Serveren : 18°C
Madeira is een wijn die meerdere jaren in een oxidatieve omgeving rijpte, en komt daarna bij de botteling in een reductieve omgeving. Het is dan ook nuttig de flessen enkele uren op voorhand te openen. De flessen kunnen daarna nog bijna onbeperkt bewaard blijven, daar de lucht geen invloed meer heeft op madeirawijnen. Het is zelfs zo dat de wijn na maanden – als er nog rest – beter smaakt dan bij het openen van de fles.

Critics & Awards
98/100 - Wine & Spirits Magazine Tasted: Feb 2023
97/100 - Decanter World Wine Awards Tasted: Jan 2023
95/10 - Wine Spectator Tasted: Feb 2023
97/100 - Wine Enthusiast Tasted: Mar 2023
There are only a few acres of Terrantez left in the world, almost entirely on the Madeira island. This magnificent wood-aged wine is perfumed, ripe with wood-aging tannins and a bite from the spirit, and so generous and smooth at the end. Drink now.
Producent: Blandy
Regio: Madeira