Welke Wijn bij welke Kaas ?
Het organiseren van een kaas- en wijnavond is altijd een leuke, informele manier om een geweldige avond met vrienden door te brengen. En omdat alles van tevoren kan worden voorbereid, is het een ongelooflijk stressvrije manier om een feest te organiseren. Al lijkt het op het eerste zicht misschien een hele uitdaging om precies te beslissen welke wijn je voor welke kaas kiest. Deze gids helpt je snel aan de slag om wijn en kaas te combineren als een professional.
We geven ook enkele heerlijke tips mee van pairings met versterkte wijnen zoals port- moscatel- en madeirawijn, desgevallend u voor deze keuze kiest blijft u uiteraard in dezelfde categorie, dus eenmaal u een versterkte wijn combineert bij de kaas mag u niet meer teruggrijpen naar een rode of witte wijn. Deze wijnen zijn dan ook de perfecte afsluiter van je kaas- en wijnavond.
Over het algemeen is het niet aan te raden om zomaar een rode bordeauxwijn bij je kaasplank te ontkurken. Houtgelagerde en tanninerijke wijnen (waar je mond van samentrekt) zijn heel krachtig en alleen geschikt om te combineren met sterkere, volle kazen zoals blauwschimmelkaas, cheddar of provolone. Witte wijn is bijna de perfecte match voor kaas - en past over het algemeen beter dan rode wijn. De frisheid van de witte wijn, de geparfumeerde tonen en de combinatie van zoetheid en zuurgraad passen bij veel kazen. Hiermee kan je al een heel eind komen, echter blijft het belangrijk om de juiste wijn te combineren met de juiste kaas.
Een paar inleidende tips
Een kaasschotel moet bestaan uit dezelfde kaastypes, waarbij dan aangepaste wijntype kunnen worden geserveerd. Wil men meerdere kaastypes serveren, dan kan je beter meerdere kaasschotels maken met elk hun bijhorende wijnen, bijvoorbeeld
1. als voorgerecht diverse geitenkazen, gevolgd door
2. zachte witschimmel,
3. halfharde- en harde kazen
4. en als dessert roodschimmel- en blauwe kazen
Voorzie 3 tot 5 soorten kazen. Als je kaas als hoofdgerecht serveert, voorzie dan 250 g per persoon. Als afsluiter van de maaltijd reken je op 100 g per persoon.
Het meeste vers fruit heeft een negatief effect bij droge witte en rode wijnen (met uitzondering van peren). Verder in deze gids meer hierover.
Brood is een essentieel ingrediënt bij kaas en wijn. De combinatie van deze drie is onontbeerlijk en leidt tot een onverhoopt succes. Welk brood serveer je dan bij welke kaas ? Straks ook meer hierover maar eerst nu iets over kaas.
Om de strategie van wijn- en kaascombinaties te vereenvoudigen, kunnen kazen worden onderverdeeld in zes hoofdcategorieën: Half harde, Harde, Roodschimmel-, Witschimmel-, Blauwschimmel- en Geiten- schapenkaas. Ik bespaar u de theorie van waarom die wijn met die soort kaas gaat, maar ik geef u direct de uitkomst ervan.
Geiten- en schapenkaas - Fromage de chèvre et de brebis - Goat and Sheep cheese
Jong, zacht en gemaakt met geiten- of schapenmelk. Hebben een milde, licht pittige smaak
Enkele voorbeelden: Tomme de Chèvre, Caprotto, Crottin de Chavignol, Sainte-Maure de Touraine, Brique au romarin, Pavé, Fontainebleau, Queijo Requeijão, Broccio, Saint-Félicien, Valencay
Combineren met een frisse en lichte witte wijn. Ook lekker met een mousserende Portugese wijn op basis van de Baga-druif
Witschimmel kaas - Fromages à pâte molle et croûte fleurie - Bloomy rind
Herkenbaar aan de witte schimmel aan de buitenkant. Ze zijn meestal de rijkste en romigste soorten kaas, met een zachte, smeerbare textuur. De schil is eetbaar en heeft een sterkere en pittigere smaak dan het binnenste
Enkele voorbeelden: Brie, Camembert, Brillat Savarin, Chaource, Moses Sleeper, Saint Andre, Mt. Tam, Robiola Bosina, Humboldt Fog, Bucheron, Cremont, St. Albans
Combineren met een
- frisse en lichte witte wijn
- vollere ronde, licht houtgerijpte witte wijn
- fruitige rode wijn zonder tannine
- Ruby Reserve Port
Half-harde kaas - Fromage à pâte demi-molle - Semi Soft Cheese
Ze zijn niet smeerbaar en verbrokkelen niet zoals een harde kaas. Ze zijn meestal romig en redelijk mild van smaak. Velen zijn uitstekend om te smelten en perfect om te snijden. Sommige kazen zoals Gouda zijn semi-zacht in jongere stijlen, terwijl wanneer ze ouder worden, hun textuur hard wordt.
Enkele voorbeelden: Abbé Royal, Brugge abdijkaas Prior, Cantal, Cheddar, Corsendonck, Damme, Edam, Emmental, Gouda, Grimbergen Abdijkaas, Gruyère, Passendale Classic, Watou, La trappe aux noix, Morbier, St. nectaire, Quartirolo, Keimentaler, Adrahan, Pas de rouge, Moelleux du revard, Petit livarot, Queijo Terrinch, Port Salut, Vacherin des Bauges, Mont d'Or (Vacherin Mont-d'Or en Suisse en Vacherin du Haut Doubs), Queijo Flamengo, Queijo Rabaçal
Combineren met
- vollere ronde, licht houtgerijpte witte wijn
- fruitige rode wijn zonder tannine
- Tawny port
Harde kaas - Fromage à pâte pressée cuite - Hard cheese
Het product van veroudering, deze zijn behoorlijk stevig en breken in brokjes of schilfers. Ze hebben meestal nootachtige en complexe hartige tonen. Sommige zijn redelijk scherp en zout.
Enkele voorbeelden: Comté, Oude Emmental, Oude Gouda, Gruyère, Fribourg, Laguiole, Double Gloucester, Cheddar, Parmesan, Parmigiano-reggiano
, Pecorino, Manchego, Grana Padano, Beaufort, Cantal, Emmenthal, Sbrinz, Oude Brugge, Queijo d'Évora, Ambiorix, Oude Postel, Fagnar, Sezoen, Appenzell, Queijo Serra da Estrela Velho
Combineren met
- karaktervolle witte wijnen
- krachtige rode wijn met versmolten tannines
- Madeira Boal
- Jonge vintage Port
- Reserva White Port
Roodschimmel kaas (zachte korst) - Fromage à pâte molle et croûte lavée - Washed rind
Roodschimmelkazen of gewassen korstkazen worden gebaad of gewassen met pekel, wijn of andere vloeistoffen, om de groei van de oppervlakteschimmelcultuur te bevorderen. Dit geeft de kazen een kleverig oranje oppervlak dat donkerder wordt met de leeftijd. Het combineert de schoonheid van een lichtoranje korst met een weelderig binnenste en een heerlijk wild aroma. Hoewel deze 'stinkkazen' even wennen is, weten kaasliefhebbers hiervan best te genieten
Enkele voorbeelden: Chaume, Aisy cendré
, Ami du Chambertin , Arrigny, Chamberat fermier, Cœur d'Arras, Dauphin, Drie mussen, Époisses, Fromage de Herve, Géromé
, Grataron du Beaufortain, Langres fermier, Livarot, Munster, Niolo, Charmoix, Troufleur, Vigneron, Chimay poteaupré, Reblochon, Queijo Serra da Estrela, Queijo de Castelo Branco
Combineren met
- krachtige aromatische witte wijnen
- krachtige rode wijn met versmolten tannines
- 10 en 20 jaar oude Tawny
Blauwschimmel kaas - Fromages à pâte persillée - Blue
Blauwschimmelkazen danken hun naam aan de blauw-groene schimmel die als fijne adertjes doorheen de kaas loopt en voor de karakteristieke smaak zorgt. In de keuken speelt blauwschimmelkaas een dankbare rol, want door zijn pittige smaak en hoog smeltgehalte kan de kaas met de meest uiteenlopende producten gecombineerd worden.
Enkele voorbeelden: Cambozola, Danish Blue, Fourme d’Ambert, Gorgonzola, Bleu d’Auvergne, Cabrales, Roquefort, Stilton, Fribosa, Bleu de Lignette, Bleu des moines de Val dieu, Château d'Arville, Shropshire, Bresse Bleu, Tignard, Queijo Azul Bergader
Combineren met
- zoete (botrytis) en versterkte wijnen
- Late Bottled Vintage Port
- Vintage Port
- Madeira Boal
Zoals beloofd ook nog een woordje uitleg over brood en fruit gecombineerd met kaas
Welk brood bij welke kaas ?
Verse kaas en geitenkaas met met stokbrood
Witschimmel kaas met sneden brood
Roodschimmel kaas met maanzaad brood en tijgerbrood
Harde kaas met notenbrood en donker boerenbrood
Half harde kaas met notenbrood enroggebrood
Blauwgeaderde kaas met krentenbrood en vijgenbrood
Welk fruit bij welke kaas ?
Verse kaas en geitenkaas met gedroogd fruit en honing
Witschimmel kaas met rauwe champignon
Harde kaas met noten (ongezouten) en peren
Half harde kaas met noten en rood fruit
Roodschimmel kaas met peren en kiwi
Blauwgeaderde met krenten, chocolade en rijp rood
fruit
Honger gekregen ? In de webwinkel kan je onder food-pairing, submenu, kaasschotel het type kaas selecteren zodat je direct de gepast wijnen hiervoor krijgt. Smakelijk !
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.