Diep paars-zwart met smalle magenta rand. De bedwelmende en krachtig aromatische neus vertoont een karakteristieke overvloed aan rijk, weelderig fruit met de exotische tonen van eucalyptus en rotsroos die het kenmerk zijn van de Quinta da Roêda-wijnen waarop de blend is gebaseerd. Sappig en weelderig in de mond, met discrete en goed gefuseerde tannines en een lange, genereuze afdronk.
Food-Pairing
Deze port is heerlijk bij foie gras, bepaalde kaassoorten (Gorgonzola, Roquefort), als aperitief of als dessertwijn
Druiven: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Amarela, Alicante Bouschet, Sousão
Het groeiseizoen van 2007 werd voorafgegaan door een natte winter die na vier hete, droge jaren de waterreserves aanvulde. De vochtige omstandigheden gingen door tot in de lente en de vroege zomer met lager dan gemiddelde temperaturen in combinatie met periodes met regen. Er waren geen significante periodes van intense hitte tijdens de zomermaanden. Dit zorgde ervoor dat de bladluifels in een uitzonderlijk gezonde conditie verkeerden en konden profiteren van het warme weer dat aan de oogst voorafging.
In de eerste twee weken van september waren er constante dagelijkse temperaturen tussen de 35ºC en 38ºC. Deze warme en droge omstandigheden brachten de druiven tot een perfecte rijpheid, waardoor de productie van suiker en fenolen werd gestimuleerd terwijl de uitstekende natuurlijke zuurgraad behouden bleef die het resultaat was van de relatief koele zomer. Het resultaat was dat de oogst perfect uitgebalanceerde most voortbracht die stijlvolle en elegante wijnen voortbracht, vol vitaliteit, met een prachtig vers geconcentreerd fruitkarakter.
Alcoholgehalte
19,5 %vol
Conserveren en serveren
Kan reeds gedronken worden. Te drinken tot 2040. Serveren 16-18°C. Moet 6 tot 24u op voorhand gedecanteerd worden.
Vintage portwijn kan minder lang openstaan dan een reguliere port, wat betekent dat hij sneller oxideert. Na opening maximum 2 dagen houdbaar
Critics & Awards
16,5/10 - Jancis Robinson Tasted: May 2018
92/100 - Wine Spectator
Tasted: May 2010
90/100 - Wine & Spirits Magazine
Tasted: Dec 2009
17,5/20 - Revista de Vinhos
Tasted: Dec 2009
De Vintage jaren
De vroege oogst in 2017 volgde op een groeiseizoen van droogte en hoge temperaturen, waarbij de resulterende wijnen zeer geconcentreerd waren met een goede structuur. 2016 was een lastig jaar voor de telers, maar uiteindelijk zijn ze beloond met superwijnen met elegantie en frisheid, goed genoeg om sommige telers tweemaal te laten nadenken over een algemene vintage verklaring in 2015, waarvan de wijnen er op zichzelf heel goed uitzien. In 2013 zijn de single-vintage-quintas fris en met een levendig fruitkarakter. 2012 is een geweldige single quinta-vintage die elegante wijnen met balans en evenwicht produceerde. 2011 heeft fantastische wijnen geproduceerd met frisheid en een geweldige fruitstijl waardoor ze tijdens hun hele evolutie zullen blijven boeien. 2009 daarentegen gaat over vermogen, dichtheid en levensduur. De vintage 2007 was meer elegant, met een grote diepte, lengte en zuiverheid. De zeer hete zomer van 2003 leverde super rijpe, intense wijnen op. De millenniumwijnoogst van 2000 was heerlijk rijk en rijp, benaderbaar in stijl maar de moeite waard om te houden. 1997 werd alom geprezen en terecht geprezen, maar nog steeds een beetje tijd nodig om tot volledige wasdom te komen. Wijnen uit het oogstjaar 1994 blijven achter vanwege hun intensiteit. 1992 is ook voor de lange termijn, momenteel vrij gesloten. De geconcentreerde wijnen van 1991 moeten nog bewaard worden, hoewel de portwijnen van de kleiner wijnhuizen nog maar net beginnen te voorschijn te komen. De wijnen van de overvloedige oogst uit 1985 hebben een geweldig evenwicht tussen kracht en zoetheid en kunnen vanaf 2017 gedronken worden. De aantrekkelijke stijl uit de jaren 1983 maakt ze perfect voor nu (2018) te drinken. De wijnen van de jaren 1980 vintage zijn ook veel te weinig gewaardeerd en zeer puur. De jaren 1977, ongetwijfeld één van de grote jaargangen, zijn goed gerijpt en staan stevig in het glas, terwijl de initieel gestructureerde wijnen van 1970 het wachten hebben bewezen en nu op hun hoogtepunt zijn. Gelukkig zijn zij die 1966, 1963, 1960 en 1955 nog liggen hebben!