Deze speciale Moscatel de Setúbal werd tijdens de productie behandeld met uiterste zorg. De beste druiven werden geselecteerd, resulterend in een wijn met diepere kleuren, een grote complexiteit en hel wat volume in de mond, waarbij de elegantie en zachtheid de basiseigenschappen zijn van deze heerlijke dessertwijn.
Aroma's van karamel, gedroogd fruit, truffels en vijgen.
Moscatel de Setúbal werd in 1907 geklasseerd als D.O.C.
Alambre is de naam van het landgoed, waar José Maria da Fonseca de eerste wijnstokken van de Moscatel-druif plantte, en verwijst ook naar de amberkleur van de wijn. Alambre is een prestigieus merk, zowel in Portugal als in het buitenland.
Food pairing
Heerlijk bij een sabayon met fruit of bij een frisse fruitsalade, allerlei taartjes en cakes met verse vruchten en vruchten compotes ook lekker bij
flensjes met vanillesaus en desserten gebaseerd op hazelnoot en amandelen. Overheerlijk met Queijo de Ovelha
Druiven: Moscatel de Setúbal (Muskaat van Alexandrië) - 30-40 jaar houtgerijpt op Frans eiken vaten
In Setúbal kennen we de Moscatel de Setúbal of Moscatel Branco (Muscat d’Alexandrië), de Moscatel Roxo (de blauwe variant) en de Moscatel de Douro (kleiner en minder blauw). Komt waarschijnlijk uit Turkije, van waar uit de druif door de Romeinen naar Europa is gebracht. De druiven hiervan zijn aangeplant rond de Middellandse Zee en worden gebruikt als tafeldruif en voor de wijnproductie. Een volle en zeer zoete smaak kenmerkt over het algemeen de wijnen, waarin veel van deze druiven verwerkt zijn. Zulke wijnen zijn onder andere de muscat de Rivesaltes uit Zuid-Frankrijk en de moscatelwijnen uit Spanje en Portugal. Ook in andere landen rond de Middellandse Zee en in de nieuwe wijnlanden Australië, Californië en Zuid-Afrika wordt met dit ras gewerkt. Juist in de Egyptische wijnbouw wordt zij minder toegepast, maar des te meer als tafeldruif.
De Muskaat van Alexandrië staat ook bekend onder andere namen, waaronder: Hanepoot (Afrikaans), Muscat of Alexandria (Engels), Muscat d’Alexandrie, Muscat Romain (Frans), Zibibbo (Italiaans), Moscatel de Setúbal (Portugees), Moscatel Gordo Blanco, Moscatel de Alejandría, Moscatel de Málaga (Spaans) en Iskendiriye Misketi (Turkije).
Alcoholgehalte
18,7 %vol
pH: 3,44
Bewaren en serveren
Als dessertwijn geserveerd bij 16ºC
Critics & Awards
18/20 - Revista de Vinhos Tasted: 01-Apr-2016
4,4/5 - Vivino (38 reviews)
Oenoloog
Domingos Soares Franco, wijnmaker en vice-president, is de jongste van de twee vertegenwoordigers van de zesde generatie van de familie die José Maria da Fonseca beheren.
Hij studeerde in Davis, Californië, en begon te werken bij José Maria da Fonseca in de jaren 1980. Sindsdien heeft hij een aantal wijzigingen
geïntroduceerd in de wijnproductie en werd één van de meest innovatieve nieuwe generatie wijnmakers in Portugal.