Mag alleen in Brazilië worden geproduceerd. Wordt gebruik in cocktails zoals Caipirinha en is de 4e beste verkochte drank, na wodka, de Koreaanse soju en whisky, ter wereld met meer dan 20 miljoen verkopen per jaar. Het geheim van het succes is hoogstwaarschijnlijk zijn subtiele zoetheid en aangenaam aroma.
Cachaça met een gouden kleur en groene reflecties. De zoete en complexe neus start met tonen van vochtige tabak en honing, karwij en kerrie. Het evolueert naar saffraan, pruim en dragon. In de mond, licht en zijdeachtig, verhult honing, specerijen en verse kruiden, met een bloemige zoetheid die steeds meer aanwezig is. Lange en bittere afdronk, met tonen van geroosterde specerijen en mirabellen
Heeft drie jaar veroudert in kleine garapeira (garapa of grapia) houten vaten van 250 liter - één van de 26 verschillende houtsoorten die worden gebruikt om de cachaça in Brazilië te laten rijpen, en bekend staat om zijn honinginvloed - deze eau-de-vie heeft een heerlijke zoetheid en een zeldzame balans die het tot een echte luxe verwennerij maakt
Food pairing
Puur te drinken, in mixdrankjes of gezoet met een vleugje honing
Alcoholgehalte
38 %vol
Caipirinha recept
Caipirinha is het verkleinwoord afgeleid van het Braziliaanse woord caipira. Dit is een Braziliaanse neerbuigende term die gebruikt wordt om ongeschoolde (soms naïeve of zelfs domme) plattelandsbewoners aan te duiden
Ingrediënten voor één cocktail
Cachaça – 5 cl
Limoen – 1 stukje (je gebruikt een halve)
Rietsuiker – 2 tl (witte, of suikersiroop)
Gemalen ijs
Bereiding
De limoen grondig wassen en met de handpalm op tafel heen en weer rollen om de sappen los te maken.
Snijd de limoen doormidden en vervolgens in vieren, snijd het harde witte vlies zoveel mogelijk weg en verwijder pitjes die een bittere smaak hebben
Doe de partjes limoen met schil in een breed laag glas, zoals een whiskyglas.
Strooi er rietsuiker naar smaak over.
Stamp de limoenpartjes met een muddler, niet te hard stampen, want de binnenkant van de groene schil (het witte vliesje) kan een bittere smaak vrijgeven.
Vul het glas tot aan de rand met verbrijzeld of geraspt ijs (niet te fijn ijs gebruiken).
Overgiet het ijs met de cachaça en roer de cocktail goed om met een roerstaaf