Amberkleurig met groenachtige nuances. Een complex aroma van karamel, roffee, specerijen, theeblaadjes en notities van sigaren. De msaak is zoet, zacht en rijk. Vijgen en wat mineraliteit in de afdronk. Oenologen zijn Dina Luís & Juan Teixeira
Food-pairing
Kazen zoals blauwe kazen, Stilton, Gruyere, manchego, & Emmenthal
Crème Brulee, caramel desserts op basis van appels, abrikozen, pecannoten, kersen, amandelen, hazelnoten, gedroogde vijgen & vanille-ijs desserten. De uitstekende metgezel bij een pijp, sigaar of aromatische tabak.
Druiven: Malvasia - Malmsey
Samen met de muskaatdruif is de malvasia een van de meest historische druiven. Door de eeuwen heen zijn naam én karakter onveranderd gehandhaafd. Malvasia is echter in later eeuwen het bekendst geworden onder zijn Engelse benaming Malmsey. Tegenwoordig wordt daarmee uitsluitend de zoetste soort madeira bedoeld, gemaakt van de druivensoort Malvasia bianca.
Alcoholgehalte
20%
Bewaren en serveren
Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand.
De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend liggend bewaard wordt
Serveren : 18°C
Madeira is een wijn die meerdere jaren in een oxidatieve omgeving rijpte, en komt daarna bij de botteling in een reductieve omgeving. Het is dan ook nuttig de flessen enkele uren op voorhand te openen. De flessen kunnen daarna nog bijna onbeperkt bewaard blijven, daar de lucht geen invloed meer heeft op madeirawijnen. Het is zelfs zo dat de wijn na maanden – als er nog rest – beter smaakt dan bij het openen van de fles.
Critics & Awards