Food pairing
Een verrukkelijke wijn ideaal bij stevige roodvlees- en wildgerechten
Druiven: Een mix van 41 verschillende kasten, waaronder Rufete, Tinta Amarela, Tinta Francisca, Sousão, Touriga Franca, Tinta Roriz en vele andere typische druiven uit de Douro, afkomstig van de oude wijngaarden van Quinta Vale D Maria, ouder dan 60 jaar, wijngaarden met blootstelling aan het zuiden, zuidoosten, zuidwesten, oosten en westen. De druiven van deze velden gaven een gemiddelde graduatie van 14 ° Baumé bij de aankomst in de wijnmakerij.
Al druiven worden 1-3 dagen voor het begin van de fermentatie met de voeten getreden en vervolgens gefermenteerd gedurende 7 tot 10 dagen bij temperaturen van 22 tot 27 ° C, met manuele pigeage - handeling die erin bestaat de druiven met de voeten te treden in open vat, met als doel de 'chapeau de marc' opnieuw in te brengen in de wijn, en dus de wisselwerking tussen solides en liquides te bevorderen en het aroma- en kleurpotentieel te vergroten. Daarnaast wordt bij open gistingskuipen hiermee voorkomen dat zich op de bovendrijvende 'hoed' allerlei voor de wijn schadelijke micro-organismen kunnen ontwikkelen. De bovenzijde van de hoed staat namelijk in contact met lucht waardoor er voor o.a. azijnzuurbacteriën een ideale voedingsbodem aanwezig is. Voortdurend onderduwen in de wijn gaat de ontwikkeling van zulke bacteriën grotendeels tegen. Tegenwoordig wordt de pigeage meestal verricht met behulp van roerwerken en andere apparatuur. Een andere, tegenwoordig veel toegepaste methode om een betere kleurextractie van de schillen te verkrijgen is de remontage. Hierbij wordt de wijn van onder uit het gistingsvat naar boven, over de bovendrijvende hoed gepompt.
De wijnen worden overgeheveld in nieuwe Franse eikenhouten vaten van 225 of 300 liter van verschillende afkomst (Seguin Moreau, François Frères, Taransaud, Louis Latour en Berthomieu), waar de malolactische gisting plaatsvindt. Alle wijnen werden vervolgens 21 maanden gerijpt in Franse eiken vaten (75% nieuwe vaten en 25% vaten van 1 jaar), de verschillende partijen verkregen uit elke gisting werden volledig gescheiden gehouden tot de samenstelling van de laatste partij, ongeveer een maand voor het bottelen
Alcoholgehalte
14,5 %
Bewaren en serveren
2 à 3 u op voorhand openen om te laten ademen. Serveren bij 16-18 °C
Vanaf nu tot minstens 10 jaar na oogstjaar te drinken
Critics & Awards
17/20 - Grandes Escolhas Tasted: Dec 2018
18,5/20 - Revista de Vinhos
91/100 - Falstaff Tasted: Aug 2022