Licht citroenkleurige witte wijn, met lichte gouden accenten. een grote aromatische intensiteit, waar de levendige citrustonen perfect passen bij de delicate bloemige noten van oranjebloesem en een opmerkelijke en frisse mineraliteit. vlotte start, dat zich tot een evenwichtige wijn met een frisse textuur ontwikkelt. Minerale noten en levendige zuurgraad, perfect gebalanceerd en die een uitstekende persistente afdronk garandeert. Sappig en modern Portugees dat inderdaad bij velen in de smaak zal vallen
Deze witte wijn ontleent zijn naam aan de locatie van de wijngaard waar de druiven vandaan komen, nl. Douro Superior (Upper Douro).
Voor deze wijn wordt gebruikt gemaakt van Oxoline, een innovatief en baanbrekend proces in Portugal. Door dit systeem van behandeling en opslag van de wijn in speciale vaten kan elk vat individueel gedraaid worden voor de Bâtonnage. Bâtonnage is het roeren van de, gistende, most tijdens de vinificatie. Het gist bezinksel wat zich op de bodem van het vat bevindt komt zo beter in contact met de wijn en de gisting zal optimaler verlopen. Het resultaat is een smaakvolle en rondere wijn. In tegenstelling tot traditionele Bâtonnage, waarbij met een houten stok (bâton) in de gistende wijn wordt geroerd, blijft het vat gesloten zodat de wijn niet in contact komt met zuurstof. Hierdoor behoudt de Crasto Superior zijn primaire aroma’s en de natuurlijke frisheid van de druif.
Food pairing
Probeer gerust eens met geroosterde hertenvlees of met een harde geitenkaas. Ook lekker bij gebraden kip en vismousse.
Druiven: Viosinho (60%), Verdelho (40%)
6 maand in Franse eiken vaten waarvan 50% nieuwe en 50% gebruikte vaten (85% Franse vol eiken vaten
en 15% Franse eiken vaten met toppen in acacia)
Proces van Oxoline:
Na de opbrengsten van 2017 en 2018 beduidend onder het decenniumgemiddelde lagen, bleek 2019 veel genereuzer en meer in lijn met wat we gewend zijn op Quinta do Crasto. Het was echter nog steeds een uitdagend jaar, met een droge winter en lente die de noodzakelijke bodemwaterreserves van de wijnstokken uitputten. We ontdekten echter dat de wijnstokken in de maanden juni, juli en augustus goed uitgebalanceerde en gezonde luifels hadden, zonder grote tekenen van waterstress. We hebben dit evenwicht toegeschreven aan de milde temperaturen van mei tot eind augustus - 5ºC lager dan het vorige 5-jaargemiddelde op Quinta do Crasto. Dit droeg positief bij aan een langzame en evenwichtige rijping van de druiven in juli en augustus. Het resultaat was een uitzonderlijke rijpheid. De oogst van 2019 verliep heel rustig, met koude nachten en hete, droge dagen waardoor er op het ideale moment geplukt kon worden. De regen van 21 en 22 september was essentieel, omdat het de rijping van latere rassen, namelijk Touriga Franca, hielp te verfijnen. De oogst van 2019 begon met de eerste witte druiven van Quinta do Crasto die op 26 augustus aankwamen bij de wijnmakerij en eindigde op 11 oktober toen de bessen van de hoogstgelegen wijngaarden binnenkwamen. Per saldo leverde 2019 zeer expressieve witte wijnen op, met een uitstekende concentratie en buitengewone frisheid. Onze rode wijnen weerspiegelen ook het evenwicht tijdens de vegetatieve cyclus. Het zijn zeer complete wijnen, met levendige aroma's, uitstekende concentratie, stevige structuur en bovenal goed uitgebalanceerd met een uitstekend rijpingspotentieel.
Alcoholgehalte
13 %vol
pH: 3,05
Bewaren en serveren
Serveren bij 9 - 11 °C
Te drinken vanaf nu tot 5 jaar na oogstjaar
Critics & Awards