Diep paars, bijna zwart, met een smalle magenta rand. Intense tonen van puur, vers bosfruit met levendige accenten van groene appel, verse pruim en framboos. Rond deze kern van helder, zingend fruit is een bedwelmend aura van wilde kruiden. Op een dieper register bieden exotische tonen van cederhout en jasmijn een extra dimensie van complexiteit. De wijn heeft een aantrekkelijke magerheid en gespierdheid met pezige, lineaire tannines die naadloos in het midden gehemelte integreren en dan opnieuw verschijnen om de wijn in een zelfverzekerde greep te houden. Bekrachtigd door een pittige zuurgraad, blijven de intense bessensmaken doorwerken in de lange afdronk. Hoewel de hoofdtonen verfijnd en evenwichtig zijn, toont de wijn de ingetogen kracht en uithoudingsvermogen die de kenmerken zijn van de Taylor-stijl.
Food-Pairing
Deze port is heerlijk bij foie gras, bepaalde kaassoorten (Gorgonzola, Roquefort), als aperitief of als dessertwijn. Geweldig met walnoten, blauwe geaderde en andere rijke gearomatiseerde kazen zijn een uitstekende aanvulling op vintage port; zo ook gedroogde vruchten zoals abrikozen of vijgen
Druiven: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Amarela, Alicante Bouschet, Sousão, -
Het weerpatroon tijdens de teelt- en het rijpingsseizoen had een beslissende invloed op het karakter van de 2016 wijnen, met hun elegantie, verfijning, frisse zuren en prachtige tannines. De lente was ongewoon nat, met zware regen en relatief koele omstandigheden in april en mei. Dit had het voordeel dat het grondwaterniveau herstelde, daar het uitgeput was door de droogte van het voorgaande jaar en reserves creëerde voor de hete zomer die zou volgen. De omstandigheden van de natte lente resulteerden echter ook in verlies van fruit in sommige gebieden en een significante vermindering van de opbrengsten. Dit heeft ook het begin van de rijpingstijd uitgesteld.
De Véraison begon laat, met de eerste tekenen zichtbaar rond de tweede week van juli. Vanaf begin juli heersten er tot ver in september hete en droge omstandigheden. Ondanks de hitte was de rijping gelijkmatig en geleidelijk. Samen met de late start van de cyclus betekende dit dat eind augustus de druiven nog lang niet rijp waren. De beperkte regenval halverwege september hielp de rijping af te ronden.
Producenten die het plukken uitstelden tot na de regen werden beloond met perfecte oogstomstandigheden, met koele nachten die de fermentatietijden verlengen en voor een zachte extractie zorgen. De eerste druiven werden geplukt op Taylor's Quinta de Vargellas op 17 september, gevolgd door de landgoederen van de Pinhão-vallei op respectievelijk de 23e en 26e september
Alcoholgehalte
19,5 %vol
Conserveren en serveren
Kan reeds nu gedronken worden. Serveren 16-18°C. Moet 6 tot 24u op voorhand gedecanteerd worden.
Vintage portwijn kan minder lang openstaan dan een reguliere port, wat betekent dat hij sneller oxideert. Na opening maximum 2 dagen houdbaar
Critics & Awards
100/100 - James Suckling Tasted 29-05-2018
OMG. This is really the most amazing young Taylor's I have ever tasted. Full-bodied and lightly sweet with super power and intensity. So racy and focused. Yet this has such muscle and intensity. Needs at least eight years to show you everything it has to offer. Drink in 2025.
98/100 - James Molesworth, Wine Spectator Tasted 03-01-2019
This is packed with raspberry, blackberry and blueberry fruit flavors that play off one another, melding with anise, fruitcake and ganache notes. A warm tarry edge coats the finish, revealing an echo of bramble. A seriously grippy, strapping Port, this revels in its power. Best from 2032 through 2055.
18,5/20 - Matthew Jukes Tasted 21-05-2018
An exuberantly floral wine with plum and liquorice in abundance, this is a tender and succulent Taylors with a surprisingly pliant and silky palate. A few shades darker than the 2011, but more welcoming and uplifting, too, this is a thrilling wine with clean finish and masses of unbridled energy.
De Vintage jaren
De vroege oogst in 2017 volgde op een groeiseizoen van droogte en hoge temperaturen, waarbij de resulterende wijnen zeer geconcentreerd waren met een goede structuur. 2016 was een lastig jaar voor de telers, maar uiteindelijk zijn ze beloond met superwijnen met elegantie en frisheid, goed genoeg om sommige telers tweemaal te laten nadenken over een algemene vintage verklaring in 2015, waarvan de wijnen er op zichzelf heel goed uitzien. In 2013 zijn de single-vintage-quintas fris en met een levendig fruitkarakter. 2012 is een geweldige single quinta-vintage die elegante wijnen met balans en evenwicht produceerde. 2011 heeft fantastische wijnen geproduceerd met frisheid en een geweldige fruitstijl waardoor ze tijdens hun hele evolutie zullen blijven boeien. 2009 daarentegen gaat over vermogen, dichtheid en levensduur. De vintage 2007 was meer elegant, met een grote diepte, lengte en zuiverheid. De zeer hete zomer van 2003 leverde super rijpe, intense wijnen op. De millenniumwijnoogst van 2000 was heerlijk rijk en rijp, benaderbaar in stijl maar de moeite waard om te houden. 1997 werd alom geprezen en terecht geprezen, maar nog steeds een beetje tijd nodig om tot volledige wasdom te komen. Wijnen uit het oogstjaar 1994 blijven achter vanwege hun intensiteit. 1992 is ook voor de lange termijn, momenteel vrij gesloten. De geconcentreerde wijnen van 1991 moeten nog bewaard worden, hoewel de portwijnen van de kleiner wijnhuizen nog maar net beginnen te voorschijn te komen. De wijnen van de overvloedige oogst uit 1985 hebben een geweldig evenwicht tussen kracht en zoetheid en kunnen vanaf 2017 gedronken worden. De aantrekkelijke stijl uit de jaren 1983 maakt ze perfect voor nu (2018) te drinken. De wijnen van de jaren 1980 vintage zijn ook veel te weinig gewaardeerd en zeer puur. De jaren 1977, ongetwijfeld één van de grote jaargangen, zijn goed gerijpt en staan stevig in het glas, terwijl de initieel gestructureerde wijnen van 1970 het wachten hebben bewezen en nu op hun hoogtepunt zijn. Gelukkig zijn zij die 1966, 1963, 1960 en 1955 nog liggen hebben!