Sappig en gespierd, met rode bessen, pruimen, een vleugje mokka en koele kruidige tonen van rozemarijn en lavendel. Superfijne tannines zitten ruim onder het oppervlak van het fluweelachtige fruit, met tonen van zwarte bessenblad, leisteen en peper op de afdronk.
The Quinta do Vesuvio Vintage Port 2016 from Symington’s has a slightly more savoury bouquet than its fellow 2016 releases – earthier, almost nuttier with some lovely grilled walnut scents percolating through with time in the glass. The palate is sweet and candied on the entry, notes of marmalade and dried quince infusing the cassis and black cherry fruit with high notes of blueberry and a slight saline tincture towards the well balanced, quite persistent finish. Very fine. Drink 2022 - 2040. Neal Martin, vinous.com
Food-Pairing
Deze port is heerlijk bij foie gras, bepaalde kaassoorten (Gorgonzola, Roquefort), als aperitief of als dessertwijn
Druiven: 43% Touriga Nacional, 25% Touriga Franca, 12% Tinta Amarela, 17% Alicante Bouschet, 3% Sousão
druiven zijn grotendeels afkomstig uit de op het westen gerichte wijngaard Vale da Teja (30 jaar is de gemiddelde leeftijd van deze aanplant)
Alcoholgehalte
19,5 %vol
Conserveren en serveren
Kan reeds nu gedronken worden. Serveren 16-18°C. Moet 6 tot 24u op voorhand gedecanteerd worden.
Vintage portwijn kan minder lang openstaan dan een reguliere port, wat betekent dat hij sneller oxideert. Na opening maximum 2 dagen houdbaar
Critics & Awards
96/100 - The Wine Advocate 2018
95/100 - Wine Enthusiast Tasted: Dec 2018
92/100 - Neal Martin, vinous.com, June 2018
94/100 James Suckling, JamesSuckling.com, May 2018
98/100 Derek Smedley MW, DerekSmedleyMW.co.uk, May 2018
17,5+/20 - Farr Vintners, Farr Tasting, May 2018
18/20 - Jancis Robinson MW, JancisRobinson.com, May 2018
18,5/20 - Vinum Wine Magazine Tasted: Dec 2021
De Vintage jaren
De vroege oogst in 2017 volgde op een groeiseizoen van droogte en hoge temperaturen, waarbij de resulterende wijnen zeer geconcentreerd waren met een goede structuur. 2016 was een lastig jaar voor de telers, maar uiteindelijk zijn ze beloond met superwijnen met elegantie en frisheid, goed genoeg om sommige telers tweemaal te laten nadenken over een algemene vintage verklaring in 2015, waarvan de wijnen er op zichzelf heel goed uitzien. In 2013 zijn de single-vintage-quintas fris en met een levendig fruitkarakter. 2012 is een geweldige single quinta-vintage die elegante wijnen met balans en evenwicht produceerde. 2011 heeft fantastische wijnen geproduceerd met frisheid en een geweldige fruitstijl waardoor ze tijdens hun hele evolutie zullen blijven boeien. 2009 daarentegen gaat over vermogen, dichtheid en levensduur. De vintage 2007 was meer elegant, met een grote diepte, lengte en zuiverheid. De zeer hete zomer van 2003 leverde super rijpe, intense wijnen op. De millenniumwijnoogst van 2000 was heerlijk rijk en rijp, benaderbaar in stijl maar de moeite waard om te houden. 1997 werd alom geprezen en terecht geprezen, maar nog steeds een beetje tijd nodig om tot volledige wasdom te komen. Wijnen uit het oogstjaar 1994 blijven achter vanwege hun intensiteit. 1992 is ook voor de lange termijn, momenteel vrij gesloten. De geconcentreerde wijnen van 1991 moeten nog bewaard worden, hoewel de portwijnen van de kleiner wijnhuizen nog maar net beginnen te voorschijn te komen. De wijnen van de overvloedige oogst uit 1985 hebben een geweldig evenwicht tussen kracht en zoetheid en kunnen vanaf 2017 gedronken worden. De aantrekkelijke stijl uit de jaren 1983 maakt ze perfect voor nu (2018) te drinken. De wijnen van de jaren 1980 vintage zijn ook veel te weinig gewaardeerd en zeer puur. De jaren 1977, ongetwijfeld één van de grote jaargangen, zijn goed gerijpt en staan stevig in het glas, terwijl de initieel gestructureerde wijnen van 1970 het wachten hebben bewezen en nu op hun hoogtepunt zijn. Gelukkig zijn zij die 1966, 1963, 1960 en 1955 nog liggen hebben!