Met de aankoop van Quinta de Baixo in 2012 werd het mogelijk om het merk Lagar de Baixo opnieuw een klassiek gestileerde wijn te creëren die de adel van Baga uit Bairrada benadrukt. De rode Lagar de Baixo is het resultaat van een combinatie van zeer oude wijnstokken en jongere wijnstokken: complex, serieus, maar met wat jeugd en grip. De Lagar de Baixo is onze meest klassieke wijn van Quinta de Baixo en de wijn die het beste het Bairrada-terroir weerspiegelt. Het wordt gefermenteerd in lagares en gerijpt in gebruikte vaten.
De enorme passie van Dirk Niepoort voor de Baga-variëteit en het fantastische terroir van de Bairrada-regio bracht hem de afgelopen drie jaar op zoek naar kleine percelen Baga met zeer oude wijnstokken, verspreid over de regio Cantanhede. Deze wijnen waren licht van kleur en alcoholgehalte, elegant en fijn, maar met een enorm verouderingspotentieel.
De Lagar de Baixo is een aangename en veelzijdige wijn die iedereen zal aanspreken. De kleur is levendig en bleek, met wat paarse glinsteringen. In de neus vermengen bloemige nuances en tonen van aromatische kruiden zich met aroma's van kersen en granaatappel. De rijpingstijd in vaten vormt een aanvulling op het profiel van de wijn met hints van kruiden en vanillestokjes. Het afgeronde, gepolijste en zeer elegante gehemelte van de wijn biedt ook veel frisheid en intensiteit, eindigend in een lange, expressieve afdronk.
Food pairing
Wild zoals patrijs & wild zwijn, stoofschotels, kabeljauw. Vegetarische combinaties: gerechten met peulvruchten zoals bruine bonen & linzen
Druiven : 100% Baga
2019 was een jaar met wat regen en een intens koude maart, wat resulteerde in een trage groei.
Dankzij een warm voorjaar rijpten de druiven echter snel, wat leidde tot een eerdere oogst. Het plukken begon met de witte druivenrassen op 26 augustus en eindigde met de rode druiven op 26 september. Het was een goed jaar, met goed uitgebalanceerde zuren. Hoewel het alcoholgehalte hoger was dan vorig jaar, konden we de frisheid en elegantie behouden die kenmerkend zijn voor de wijnen van de Quinta de Baixo. De wijn werd gedurende 4 weken gefermenteerd in roestvrijstalen tanks voordat het fermentatieproces werd voltooid in grote, gebruikte vaten van 2500 liter. In dezelfde vaten onderging de wijn een malolactische gisting en een rijpingsperiode van 22 maanden voordat hij ongefilterd werd gebotteld.
Bewaren en serveren
Serveer in een Bourgogne glas bij 14-15°C
Alcoholgehalte
12,2 %vol
pH: 3,58
Critics & Awards