Licht citroenkleurige witte wijn, met lichte gouden accenten. een grote aromatische intensiteit, waar de levendige citrustonen perfect passen bij de delicate bloemige noten van oranjebloesem en een opmerkelijke en frisse mineraliteit. vlotte start, dat zich tot een evenwichtige wijn met een frisse textuur ontwikkelt. Minerale noten en levendige zuurgraad, perfect gebalanceerd en die een uitstekende persistente afdronk garandeert. Sappig en modern Portugees dat inderdaad bij velen in de smaak zal vallen
Deze witte wijn ontleent zijn naam aan de locatie van de wijngaard waar de druiven vandaan komen, nl. Douro Superior (Upper Douro).
Voor deze wijn wordt gebruikt gemaakt van Oxoline, een innovatief en baanbrekend proces in Portugal. Door dit systeem van behandeling en opslag van de wijn in speciale vaten kan elk vat individueel gedraaid worden voor de Bâtonnage. Bâtonnage is het roeren van de, gistende, most tijdens de vinificatie. Het gist bezinksel wat zich op de bodem van het vat bevindt komt zo beter in contact met de wijn en de gisting zal optimaler verlopen. Het resultaat is een smaakvolle en rondere wijn. In tegenstelling tot traditionele Bâtonnage, waarbij met een houten stok (bâton) in de gistende wijn wordt geroerd, blijft het vat gesloten zodat de wijn niet in contact komt met zuurstof. Hierdoor behoudt de Crasto Superior zijn primaire aroma’s en de natuurlijke frisheid van de druif.
Food pairing
Probeer gerust eens met geroosterde hertenvlees of met een harde geitenkaas. Ook lekker bij gebraden kip en vismousse.
Druiven: Viosinho (60%), Verdelho (40%)
6 maand in Franse eiken vaten waarvan 50% nieuwe en 50% gebruikte vaten (85% Franse vol eiken vaten
en 15% Franse eiken vaten met toppen in acacia).
Proces van Oxoline:
Alcoholgehalte
12 %vol
pH: 3,17
Bewaren en serveren
Serveren bij 9 - 11 °C
Te drinken vanaf nu tot 5 jaar na oogstjaar
Critics & Awards