Licht citroenkleurige witte wijn, met lichte gouden accenten. een grote aromatische intensiteit, waar de levendige citrustonen perfect passen bij de delicate bloemige noten van oranjebloesem en een opmerkelijke en frisse mineraliteit. vlotte start, dat zich tot een evenwichtige wijn met een frisse textuur ontwikkelt. Minerale noten en levendige zuurgraad, perfect gebalanceerd en die een uitstekende persistente afdronk garandeert. Sappig en modern Portugees dat inderdaad bij velen in de smaak zal vallen
Deze witte wijn ontleent zijn naam aan de locatie van de wijngaard waar de druiven vandaan komen, nl. Douro Superior (Upper Douro).
Voor deze wijn wordt gebruikt gemaakt van Oxoline, een innovatief en baanbrekend proces in Portugal. Door dit systeem van behandeling en opslag van de wijn in speciale vaten kan elk vat individueel gedraaid worden voor de Bâtonnage. Bâtonnage is het roeren van de, gistende, most tijdens de vinificatie. Het gist bezinksel wat zich op de bodem van het vat bevindt komt zo beter in contact met de wijn en de gisting zal optimaler verlopen. Het resultaat is een smaakvolle en rondere wijn. In tegenstelling tot traditionele Bâtonnage, waarbij met een houten stok (bâton) in de gistende wijn wordt geroerd, blijft het vat gesloten zodat de wijn niet in contact komt met zuurstof. Hierdoor behoudt de Crasto Superior zijn primaire aroma’s en de natuurlijke frisheid van de druif.
Food pairing
Probeer gerust eens met geroosterde hertenvlees of met een harde geitenkaas. Ook lekker bij gebraden kip en vismousse.
Druiven: Viosinho (60%), Verdelho (40%)
6 maand in Franse eiken vaten waarvan 50% nieuwe en 50% gebruikte vaten (85% Franse vol eiken vaten
en 15% Franse eiken vaten met toppen in acacia)
Proces van Oxoline:
Na de opbrengsten van 2017 en 2018 die aanzienlijk onder het decenniumgemiddelde lagen, bleek 2019 veel genereuzer en meer in lijn met wat we gewend zijn bij Quinta do Crasto. Het was echter nog steeds een uitdagend jaar, met een droge winter en lente die de noodzakelijke waterreserves van de wijnstokken uitputten. We ontdekten echter dat de wijnstokken in de maanden juni, juli en augustus een goed uitgebalanceerd en gezond bladerdak hadden, zonder grote tekenen van waterstress. We schreven deze balans toe aan de milde temperaturen van mei tot eind augustus - 5ºC lager dan het voorgaande 5-jarige gemiddelde bij Quinta do Crasto. Dit droeg positief bij aan een langzame en goed uitgebalanceerde rijping van de druiven in juli en augustus. Dit resulteerde in uitzonderlijke niveaus van rijpheid. De oogst van 2019 verliep zeer rustig, met koude nachten en warme, droge dagen waardoor er op het ideale moment kon worden geplukt. De regen op 21 en 22 september was essentieel, omdat het hielp om de rijping van latere variëteiten, namelijk Touriga Franca, te verfijnen. De oogst van 2019 begon met de eerste witte druiven van Quinta do Crasto die op 26 augustus bij de wijnmakerij arriveerden en eindigde op 11 oktober toen de bessen van de hoogst gelegen wijngaarden binnenkwamen. Al met al leverde 2019 zeer expressieve witte wijnen op, met een uitstekende concentratie en buitengewone frisheid. Onze rode wijnen weerspiegelen ook het evenwicht dat werd genoten tijdens de vegetatieve cyclus. Het zijn zeer complete wijnen, met levendige aroma's, uitstekende concentratie, stevige structuur en bovenal zijn ze goed uitgebalanceerd met een uitstekend verouderingspotentieel.
Alcoholgehalte
13 %vol
pH: 3,05
Bewaren en serveren
Serveren bij 9 - 11 °C
Te drinken vanaf nu tot 5 jaar na oogstjaar
Critics & Awards