Deze sublieme Douro Rosé van Crasto is gemaakt van de druivensoorten Touriga Nacional (85%) en Tinta Roriz (15%). Een heldere zalmkleurige wijn, met een geweldige aromatische frisheid, met aantrekkelijke tonen van wild
e bessen mooi gecombineerd met elegante floral hints. Zeer aantrekkelijk in de mond, een soepele structuur bestaande uit zacht getextureerde tannines en een levendige mineraliteit. Dit is een
boeiende en uitgebalanceerde wijn, met een heerlijk verfrissende afdronk
Food pairing
Lekker als aperitief bij een salade van geitenkaas, zalm risotto of gegrilde vis of sardines
Druiven: 85 % Touriga Nacional & 15 % Tinta Roriz
De druiven, gekozen uit geselecteerde percelen, worden naar de wijnmakerij gebracht in plastic dozen van 22 kg. Bij aankomst in
het wijnhuis worden ze rigoureus geïnspecteerd op een sorteertafel, ontsteeld en voorzichtig ingedrukt. Het geperste sap wordt naar roestvrijstalen tanks gestuurd waar het voor 48 uren verblijft bij 8ºC voor sedimentatie. De alcoholische gisting vindt plaats in temperatuurgecontroleerde
roestvrijstalen tanks bij 14ºC gedurende 30 dagen
2020 was een extreem veeleisend jaar, niet alleen vanwege de wereldwijde pandemie, maar ook vanwege de zeer strenge klimatologische omstandigheden, een heet en droog jaar tijdens de cruciale periode van rijping van de druiven. Dit was de warmste winter sinds 2005, maar er was ook veel regen, vooral in december, zowel op Quinta da Cabreira (Douro
Superior) als in Quinta do Crasto (Cima Corgo). De maanden maart t/m juni gingen ook gepaard met veel neerslag en hoge temperaturen, wat leidde tot vroege knopuitbarstingen, ongeveer tien dagen eerder dan normaal. In deze periode was er meer druk door de mogelijkheid van het optreden van ziektes in de wijngaard. Juli en augustus waren hete maanden, maar gelukkig was er enige beschikbaarheid van water in de bodem die de juiste rijping van de druiven kon garanderen. Het was echter essentieel om het optimale oogstpunt niet te missen om een dreiging van uitdroging van de druiven te voorkomen. De oogst begon op 17 augustus en eindigde op 25 september. Het was een oogstjaar met een lagere productie, waarbij de wijnstokken kleinere trossen vertoonden en druiven met een kleinere diameter groeiden, maar wel met een optimale huid-tot-pulpverhouding, en bijgevolg een uitstekende concentratie. Een oogst die gekenmerkt werd door de Covid-19-pandemie, maar door alle professionaliteit en toewijding van het Quinta do Crasto-team, hebben geleid tot de productie van witte wijnen met uitstekende balans, frisheid en aromatische definitie en zeer complete rode wijnen, met zeer
expressieve, verleidelijke textuur en uitstekende persistentie.
Alcoholgehalte
13%
pH: 3,2
Bewaren en serveren
Serveren bij 8 - 10 °C
Critics & Awards