Alvarinho
Deze noordelijke druif is één van de beste en meest karaktervolle van Portugal. Het was één van de eerste Portugese druivensoorten die als één soort (monocépage) werd gebotteld. De volle, subtiel geurende witte wijnen zijn gemakkelijk te herkennen, hun complexe maar delicate aroma's doen denken aan perzik, citroen, passievrucht, lychee, sinaasappelschil, jasmijn, oranjebloesem en citroenmelisse.
De jonge wijnen zijn heerlijk verfrissend, maar kunnen ook goed verouderen, vaak tien jaar of langer. Alvarinho groeit vooral langs de rivier de Minho, in het noorden van de regio Vinho Verde - de noordelijke Vinho Verde-subregio's Monção en Melgaço zijn de beroemde regio's van deze druif. In vergelijking met andere Vinho Verde wijnen, maakt deze druif rijkere wijnen, hoger in alcohol.
De druif houdt van een bodem van leisteen of graniet en heeft waarschijnlijk DNA-verband met de riesling
Alvarinho wijnstokken zijn krachtig, maar zorg is nodig om hun uitbundige vegetatie te bedwingen, de druivenopbrengst is laag, de trossen en de druiven klein. Zijn pittig zuurgehalte, heldere citrus- en groene appelaroma's en verfrissende persoonlijkheid maken het een uitstekende zeevruchtenwijn. het kan zelfs een perfecte combinatie zijn voor fish-and-chips, waarbij de zuurgraad van de wijn een verfrissende aanvulling is op gepaneerde korst rond de vis. Noord-Aziatische gerechten, van Japanse yakatori tot Koreaanse ingemaakte banchan, zorgen ook voor geweldige combinaties. Ook lekker met kalfsvlees Piccata met citroen
of Peruaanse sint-jakobsschelp ceviche met avocado
Synoniemen : Albarina
, Albariño (Spanje), Albelleiro, Alvarin Blanco, Alvarinha, Azal Blanco, Cainho Branco, Galego, Galeguinho, Paderna