Webshop » Madeira » Colheita » 2013 H.M. Borges Tinta Negra Colheita Madeira 50 cl - medium sweet

2013 H.M. Borges Tinta Negra Colheita Madeira 50 cl - medium sweet

GWB14 2013 H.M. Borges Tinta Negra Colheita Madeira 50 cl - medium sweet

€ 39,00 / 50 cl

Levertijd 5-7 werkdagen - Op voorraad

Deze halfdroge wijn is gemaakt van de druivensoort Tinta Negra uit de oogst van 2013 en werd gebotteld in 2022. De wijn is duidelijk amberkleurig. In de neus komen delicate tonen van kerrie naar voren, die zich ontwikkelen tot een wolk van nootmuskaat, geroosterde amandelen, ziltig en gedroogd fruit. De smaak is harmonieus, zacht, aanhoudend en toont een superieure balans tussen zoetheid, zuurgraad en tannines.

Tinta Negra is een vochtbestendige Amerikaanse hybride van de vinifera-variëteit die in de 18e eeuw werd geïntroduceerd na aanvallen van wijnschimmel in de jaren 1850 en phylloxera in de jaren 1870. Tegenwoordig is het de meest voorkomende druivensoort in de regio en is het goed voor ongeveer 85% van de totale Madeira-productie. Het is een aanpasbare en robuuste druif  met middelgrote tot kleine druiven met een zeer fijne en zachte schil. De wijn heeft zich ongelooflijk goed aangepast aan de geologische en morfologische omstandigheden van het eiland. Daarom wordt de wijn nu verbouwd in het zuiden, in Funchal en Câmara de Lobos, en in het noorden in São Vicente.
  
Food-pairing 
Een heerlijk aperitief. Prachtige combinatie met hoofdgerechten van kip, eend, varkensvlees of kalfsvlees, gebakken of gegrild, ook met gerookte ham, zwaardvis met banaan en passievrucht, gebakken ananas, champignons, hazelnoten, gerijpte kazen, gerookte zalm, garnalen en sardines. 
   
Druiven: Tinta Negra
Druiven werden geoogst in de Estreito de Câmara de Lobos, een gebied met kleiachtige, zure vulkanische grond, voornamelijk basalt, rijk aan organisch materiaal.
De druiven worden ontsteeld en licht geperst. De wijn gist in open gistingsvaten onder temperatuurcontrole tussen 24 en 26 graden gedurende ongeveer 5 dagen. Na 5-6 dagen wordt de wijn versterkt met smaakneutrale brandewijn van 96%. De wijn rijpt vervolgens langzaam volgens de Canteiro-methode, de oorspronkelijke manier om Madeirawijn te laten rijpen:
Vroeger plaatsten wijnhandelaren de gevulde wijnvaten op zolder, op palen genaamd canteiros, met lucht ertussen. Door het milde en warme klimaat van het eiland ontwikkelde het zich al snel tot een kleine sauna en zo imiteerden ze de omstandigheden waaronder de wijn die naar India en terug was geweest, rijpte: de beroemde vinho de roda.

Tegenwoordig gebruiken alleen kwaliteitsgerichte producenten zoals H.M. Borges dit langzame en dure rijpingsproces nog steeds, ondanks het feit dat er goedkopere alternatieven zijn gevonden, de estufagem-methode, omdat deze milder is. Deze bijzondere vintage wijn rijpt 5 jaar in Amerikaanse eikenhouten vaten van 650 liter bij 20-35 graden en de rest van de tijd in Frans eikenhout bij 20-35 graden tot aan de botteling, in dit geval amper 10 jaar. In die tijd verdampt er jaarlijks tussen de 5 en 8% van de wijn, wat bijdraagt aan de concentratie van de zuurgraad. Hoewel het een halfdroge Madeira is, bevat hij 59-78 gram restsuiker per liter, wat echter mooi harmonieert met de hoge zuurgraad.

H. M. Borges werd in 1877 opgericht door Henrique Menezes Borges en vandaag de dag is het, met Helena en Isabel Borges, de vierde generatie van de familie die Madeira produceert in het historische gebouw midden in Funchal uit 1924. Sinds de oprichting van Borges hebben ze nauw samengewerkt met de wijnboeren om druiven van de hoogste kwaliteit te verkrijgen. Sommigen van hen werken al generaties lang met Borges samen. De kleinste producenten leveren 25-50 kg en Borges heeft honderden verschillende druivenleveranciers.
De wijnbouw op Madeira is voor 100% het resultaat van de onverschrokken inspanningen van de wijnboeren. De oogst is namelijk extreem gevaarlijk. Op veel plaatsen kun je rechtop oogsten, maar er zijn ook veel plaatsen waar je moet klimmen of ladders moet gebruiken. Wanneer de druiven op je rug naar de weg moeten worden vervoerd, gebeurt dat via smalle levada's, vaak met duizelingwekkende hellingen van enkele honderden meters aan de zijkant.
 
Alcoholgehalte
20% 
 
Bewaren en serveren
Bewaar een Madeira wijn altijd rechtop staand.
De zuren van Madeira zijn zo sterk, dat zij de kurk aantasten als de fles liggend liggend bewaard wordt
Serveren : 18°C
 
Madeira is een wijn die meerdere jaren in een oxidatieve omgeving rijpte, en komt daarna bij de botteling in een reductieve omgeving. Het is dan ook nuttig de flessen enkele uren op voorhand te openen. De flessen kunnen daarna nog bijna onbeperkt bewaard blijven, daar de lucht geen invloed meer heeft op madeirawijnen. Het is zelfs zo dat de wijn na maanden – als er nog rest – beter smaakt dan bij het openen van de fles.

Critics & Awards
    
Regio: Madeira 
Producent: H.M. Borges
Powered by EasyWebshop