Deze Quinta do Vesuvio 2013, single quinta, vintage portwijn heeft een diep paars-zwarte kleur is een mooie, krachtige en aromatische wijn met een vleugje floraliteit, zwarte bessen en cassis tonen afkomstig van de de Touriga Nacional. In de mond weelderige aroma's van bramen, die de goed geïntegreerde, peperige tannines omhullen. Een knapperige zuurgraad onderstreept het profiel van de wijn, en onthult een wijn die soepel en toch strak is. Dit is een prachtig gebalanceerde wijn met de klassieke Vesuvio fluweelachtige elegantie die deze Quinta in de afgelopen 20 jaar heeft veranderd in één van de grootste producenten van Vintage portwijnen in de Douro.
Food-Pairing
Deze port is heerlijk bij foie gras, bepaalde kaassoorten (Gorgonzola, Roquefort), als aperitief of als dessertwijn
De oogst van 2013 was spannend voor de wijnmakers en plukkers op Quinta do Vesuvio. In slechts tien dagen werd een groot deel van de 133 hectare aan wijngaarden van het landgoed geplukt en de druiven werden naar de traditionele stenen lagares van de wijnmakerij gevoerd. Dit leek op 17 september een bijna onmogelijke taak, net toen het oogst begonnen was, voorspelde de lange termijn weersvoorspelling de komst van een Atlantisch storm dat het Marão-gebergte zou oversteken en de Upper Douro zou bereiken. Het werd dus essentieel om de beste druiven in de wijnmakerij te krijgen voordat de regens arriveerden, omdat het niet de eerste keer was dat de kwaliteit van een Douro-oogst aanzienlijk werd verminderd als gevolg van slecht weer.
Quinta do Vesuvio ligt in één van de meest bevoorrechte delen van de Douro Superior. Alle Port gemaakt op de Quinta wordt met de voet getreden in Lagares. De wijn rijpt 2 jaar en wordt vervolgens ongefilterd gebotteld.
Alcoholgehalte
20 %vol
pH: 3,8
Conserveren en serveren
Te drinken vanaf 2023 tot 2055. Serveren 16-18°C. Moet 6 tot 24u op voorhand gedecanteerd worden.
Vintage portwijn kan minder lang openstaan dan een reguliere port, wat betekent dat hij sneller oxideert. Na opening maximum 2 weken houdbaar
Critics & Awards
95/100 - Robert Parker The Wine Advocate Tasted: 31-Dec-2015
93/100 - Wine Spectator
Tasted: 29-Feb-2016
88/100 - Wine & Spirits Magazine
Tasted: 01-Dec-2015
18,5/20 - Revista de Vinhos
Tasted: 01-May-2016
16/20 - Jancis Robinson Tasted: 01-May-2015