Diep robijnzwart hart met smalle paarse rand. Indrukwekkende diepte en intensiteit van fruit in de neus. Zeer fijne complexe bosbessenaroma's verweven met discrete harsachtige, balsamico-geuren van garrigue, rotsroos en wilde kruiden. In de mond hebben de aroma's van donker fruit een verrassende frisheid en een dicht gaas van dikke, gripvaste tannines zorgt voor zowel structuur als volume. Een heerlijk lange afdronk met heerlijke smaken van framboos en cassis. Zeer fijn en mooi uitgebalanceerd, de Guimaraens 2012 combineert de diepte en rijkdom van Quinta do Panascal met het duidelijk omlijnde fruit en de bedwelmende geur van de Pinhão-vallei.
De vintage port is, bij vrijwel alle porthuizen, de kers op de taart
De magie van vintage port is verschillend in elke fase: als een jonge wijn staat hij geheel in het teken van het volle jeugdige fruit. Dan, na 20 jaar of meer, integreren alle elementen van de wijn in een perfecte harmonie en uiteindelijk, na vele tientallen jaren domineert de 'geest' van de wijn. Vintage port is geweldig in alle drie de fasen. Een absolute belevenis, zeker voor de geduldige onder ons. Gelukkig is deze wijn ook voor de ongeduldige onder ons jong al heel lekker, maar zeker dan wel even karaferen om de wijn zuurstof te geven
Food-Pairing
Ideaal na de maaltijd. Perfect met Queijo da Serra, Stilton, Roquefort, Gorgonzola en andere blauwe kazen. Ook verrukkelijk bij alle op ei gebaseerde desserts
Druiven: Tinta Barocca, Touriga Francesa, Touriga Nacional
De winter voorafgaand aan de oogst van 2012 was veel kouder en droger dan normaal, met slechts 183,6 mm regen in Pinhão tussen november en maart. De knop barstte op het normale tijdstip tegen de derde week van maart, gevolgd door goede regenval in april en begin mei. Eind mei vertoonden de wijngaarden een lage groeikracht, als gevolg van de extreem droge winter en koeler dan normaal voorjaar. Aanhoudend goed weer in juni en juli leidde tot een gezonde evolutie van de wijnstokken, hoewel de kleinere bessen en trossen een lage jaaropbrengst lieten zien. De Vérasion vond iets later dan normaal plaats.
Een eerste evaluatie van de druiven midden augustus toonde aan dat ze nog steeds erg weinig suiker bevatten, maar wel een hoge zuurgraad. De groei van het bladerdak was echter in opmerkelijke staat voor de tijd van het jaar, waardoor een continue rijping van het gewas gedurende de hele oogst kon doorgaan. Als gevolg hiervan begon het plukken op Quinta do Panascal op 20 september, Quinta do Cruzeiro op 21 en 2 oktober op Quinta do Santo António. De oogst werd kort onderbroken door wat regen op 24 september, maar voor de rest van de oogst heersten uitstekende weersomstandigheden.
Alcoholgehalte
20%
Conserveren en serveren
Horizontaal bewaren, op een constante temperatuur weg van intense direct licht. Gezien deze wijn nog rijpt op de fles kan er met de tijd sediment gevormd worden, waardoor men de wijn moet decanteren voor het consumeren. 2 uur voor het decanteren openen. Na het decanteren zal de wijn snel zijn hoogtepunt bereiken en wordt deze best geconsumeerd in de loop van de dag. Drinken tussen 16º C - 18ºC
Critics & Awards
93/100 - Wine Spectator Tasted: Feb 2019
95/100 - James Suckling Tasted: Sept 2014
92/100 - Neal Martin Tasted: Dec 2014
4,1/5 - Vivino (43 ratings)