Jaen

Jaen - Mencia
 
mencia-jaen-druif

Wordt traditioneel geteeld in regio's van Bierzo, Ribeira Sacra en Valdeorras, die tot op de dag van vandaag ook de grootste hoeveelheid Jaen produceren. Een deel van de teelt komt ook uit Portugal, waar ongeveer 4000 hectare aan is gewijd. 
  
Jaen staat meestal bekend om zijn lichte rode wijnen waarvan je meestal jong kunt genieten.  De druif heeft een hoge hoeveelheid anthocyanine waardoor hij de dieprode kleur krijgt. Dit type wijn was het resultaat van de teelt op vruchtbare vlaktes na de post-phylloxera-epidemie die een verwoesting veroorzaakte bij wijngaarden in bijna heel West-Europa.
 
In de afgelopen decennia hebben wijnmakers door nieuwe technieken nieuwe manieren ontdekt om een ‘oudere’ soort wijn te produceren die geconcentreerder en fruitiger is. In de neus aroma's van framboos, aardbei, zoethout, granaatappel en kersen. In de mond, smaken van zure kers, rode bessen en granaatappel regeren met enkele hints van kersenpit die afkomstig zijn van de tannines van de wijn.  Ook enkele hints van een mineraalachtige textuur, vanwege de grond waarin de druif wordt gekweekt. Deze grondsoorten geven het ook een peperachtige smaak.

Sinds de jaren negentig is Jaen populairder geworden en nu werken veel wijnmakers er terug mee. Jaen wordt misschien wel de volgende populaire rode variëteit 
 
De gelijkenissen van genen met de Portugese variëteit, ook wel de Jaen genoemd, hebben onlangs een vraagteken geplaatst bij de Spaanse oorsprong van Jaen, terwijl de meeste wijzen op de Bierzo-regio, waardoor de druif een inheemse variëteit is, anderen wijzen de Dao-regio als oorsprong aan. Helaas is er een gebrek aan historische geschriften die kunnen suggereren wat het precieze beginpunt voor Jaen is.

Jaen past bij bijna elk Iberisch gerecht. Sommige kazen zoals witte cheddar, Azeitao, Queso Iberico, Tetilla zijn enkele van de beste keuzes die men kan hebben, ook champignon-rissotto's of een steak champignon passen uitstekend bij Jaen
 
Andere namen voor deze druif zijn Negra, Médoc, Mencia Pajaral, Mencía pequeño (Spanje), Fernão Pires Tinta, Jaen Galego, Gião (Portugal) 

map-jaen    map-mencia-jaen

legende-jaen


free-delivery 
checkboxBestellen mogelijk per fles
checkboxScherpe prijzen
checkboxVeilig betalen
checkboxLage verzendkosten 
checkboxGRATIS levering in België vanaf €250 of straal van 10 km rond Tremelo

 
 
Relatiegeschenken :

Relatiegeschenk Wijn 

Agenda:
  
Meest Verkocht 
Bestsellers Wine 
De Prijslijst: 
Prijs Prix Price PorteVinho 
  
qr-code-prtevinho
Volg ons op Facebook, en blijf op de hoogte van alle acties en activiteiten 

 
Betaalmogelijkheden: