De wijngaard voor zijn Vinha Pan - deze cuvée dankt zijn naam aan de locatie in Panasqueira, waar de druiven in zuidelijke richting op een klei en kalksteen houdende grond groeien - werd gecreëerd door Luis Pato in 1980.
Een heerlijke rode wijn, expressief, zeer puur en vers fruit, wilde bessen, lichte balsamico, munt. Gepolijste tannines, verfrissende smaak, zeer fijn en delicaat maar tegelijkertijd intens en stevig. In de lange afdronk zijn er hints van zoet hout, bosbessen en kruidige tonen. Deze wijn kan jarenlang worden bewaard
Luis omschrijft zichzelf als een 'vrije' wijnmaker. Hij gelooft dat het feit dat hij een opleiding tot chemisch ingenieur en geen oenoloog heeft gevolgd, hem een ander perspectief op het maken van wijn heeft gegeven. Zijn filosofie is een huwelijk tussen de ouderwetse stijl, zijn Latijnse roots en zijn waardering voor een meer Angelsaksische stijlvisie. Oh, en hij is ook een pragmaticus! Filipa, de dochter van Pato, ook een geschoolde chemisch ingenieur, is niet alleen in de voetsporen van haar vader gevolgd, ze is een innovator zoals haar vader met een soortgelijke neiging om grenzen te verleggen. Een ding dat vader en dochter ook delen, is een verlangen om wijnen zo natuurlijk mogelijk te maken.
Food-Pairing
past perfect bij (gegrilde) rood vleesgerechten en eend
Druiven : Baga (100%)
Wanneer de Luis Pato Vinha Pan-druiven worden geoogst, ondergaan ze hyperoxygenatie als alternatief voor het toevoegen van sulfaten. De wijn fermenteert vervolgens bij een gecontroleerde temperatuur en rijpt uiteindelijk in eikenhouten vaten van 500 liter. Voordat hij wordt gebotteld, wordt de wijn geklaard en gefilterd.
Alcoholgehalte
13,5 %vol
Conserveren en serveren
Bewaren op een koele plaats (12°C). Kan tot 15 jaar na oogstjaar gedronken worden
Serveren bij 16 - 18 °C. Enkele uren decanteren alvorens te serveren
Critics & Awards
18/20 - Vinhos Grandes Escolhas