Maçanita Vinhos Tinto 2021
Een rode Douro wijn met een geconcentreerde violette robijnrode kleur, intense en rijp aroma van bloemige tonen en zwart fruit. Vol, rond gevolgd door een lekker lange afdronk
Broer en zus, wijnmakers en vrienden werken al meer dan 10 jaar samen in meer dan 14 wijnhuizen. Deze Maçanita Tinto 2020 is precies dat, de reeks ervaringen van twee personen, twee wijnmakers, veel discussie, veel gelach, alles samengevat in een fles wijn. We weten zeker dat je ervan gaat genieten.
António Maçanita, algemeen beschouwd als één van de meest dynamische jonge wijnmakers in Portugal, maakt wijnen van de Azoren tot de Alentejo, die stuk voor stuk de essentie van het regionale terroir en de tradities vastleggen. Samen met zijn zus Joana maakt hij ook wijnen in de Dourovallei onder het label Maçanita. Naast oprichter en eigenaar van Fitapreta is Antonio via zijn bedrijf Wine ID consultant-wijnmaker voor meer dan dertien andere wijnhuizen in Portugal. Zijn eerste oogstervaring deed hij op vierjarige leeftijd op, spelend tussen de wijnstokken terwijl de druiven werden geplukt. Hij werkte vervolgens bij wijnhuizen in Napa, Australië, en Bordeaux, voordat hij terugkeerde naar Portugal om het landschap van de moderne Portugese wijn te veranderen. Antonio werd in 2018 uitgeroepen tot Wijnmaker van het Jaar door Revista de Vinhos Magazine en ontving de Singularity Award 2018 van Revista Grandes Escolhas. De Portugese wijnmaker António Maçanita en de Engelse wijnadviseur David Booth ontmoetten elkaar begin 2004 voor het eerst. In de daaropvolgende maanden ontstond er een hechte vriendschap en toen de kans zich voordeed om een aantal bijzondere druiven te kopen van een aantal Alentejo-wijngaarden die David beheerde, en António een ruimte kon huren in een lokale wijnmakerij, kreeg het bedrijf snel vorm en werd Fitapreta Vinhos opgericht. Hun karakteristieke, rijke en complexe wijnen zijn het resultaat van de toepassing van hun specialistische vaardigheden met enorme persoonlijke aandacht voor detail in elke fase van de productieketen: van de selectie van de wijngaardlocatie, de druiventeelt, de oogst, de fermentatie, de rijping, het etiketontwerp, de marketing en de distributie.
Food pairing
Een heerlijke wijn ideaal bij rood (gegrilde) vleesgerechten
Druiven: 55% Touriga Nacional, 25% oude wijnstokken, 20% Sousão
Druiven geplant in de Cima Corgo. Rijpt 12 maanden op RVS vaten
Tweeduizend en elf is het startjaar van Maçanita Vinhos, een broer en een zus, twee wijnmakers uit de Douro-regio. Joana Maçanita en António Maçanita waren als vreemden in deze uitgestrekte regio vol traditie, gebruiken en technieken. De Maçanita's arriveerden in de Douro met een wit blad, enthousiast om de diversiteit van de Douro te verkennen en te onthullen. Gedurende al deze jaren heeft Maçanita Vinhos door middel van zijn wijnen de diversiteit van het terroir van de Douro-regio in zijn puurste en meest trouwe vorm bekend gemaakt.
Maçanita Vinhos heeft geen stijl, het heeft geen eigen stijl, het respecteert en is een trouwe boodschapper van de Douro-terroirs, een visie van de Douro à Maçanita.
Alcoholgehalte
14 %vol
Bewaren en serveren
Serveren bij 17-19 °C. Kan tot 5 jaar na oogstjaar gedronken worden
3,9/5 - Vivino (87 ratings)
