De 2015 Poeirinho heeft een schitterende violette kleur. De terroir glanst duidelijk door in het elegante en complexe aromatische profiel van de wijn, waar men de kalksteen van de regio perfect in kan waarnemen, perfect gebalanceerd met hints van kruiden, kersen en bosvruchten. In de mond een grote precisie, een stevige ruggengraat en veel grip. Strak, diep mineraal en verfrissend, met een hoge zuurgraad en merkbare maar zachte tannines, dit is een wijn die beter zal worden in de fles. Een frisse, lange en lineaire afdronk maakt van deze wijn een pareltje
De 2015 vintage van de Poeirinho vertoont een schitterende violette tint. Op de neus is het erg gul, fruitig en over het algemeen expressief aromatisch. Na een tijdje in het glas, toont het veel klasse, met ongelooflijk fijne en delicate aroma's. De wijn maakt indruk met zijn zoute en maritieme tonen die zo typerend zijn voor zijn kalkrijke terroir. In de mond, het biedt veel precisie, met veel structuur en grip. Het is lineair, duidelijk mineraal en verfrissend, met tonen van vers fruit (kersen, aardbeien en wilde bessen). Dankzij de hoge zuurgraad en duidelijke maar zachte tannines is dit een wijn die mooi oud wordt in de fles. Het is erg lang, met dezelfde lineariteit en frisheid. Het wordt het best genoten van iets gekoeld (15 ° C) in een glas Pinot Noir.
De poeirinho, waarvan de naam verwijst naar de vroegere benaming voor het druivenras Baga, is een eerbetoon aan de grote Bairrada wijnen uit het verleden, die licht van kleur en laag in alcohol waren, maar een enorm verouderingspotentieel bieden.
Dirk Niepoort's grote passie voor deze druivensoort en de fantastische terroir van de Bairrada inspireerde ons in de afgelopen jaren tot een aantal kleine, maar zeer oude Baga wijngaarden, in het Cantanhede gebied te verwerven.
Food pairing
Heerlijk bij geroosterde lamsvlees, worst gerechten, gebakken kabeljauw of vegetarische gerechten met peulvruchten
Druiven : 100% Baga
2015 was een nat jaar, met regenval in de winter en het voorjaar. Als gevolg daarvan barstte de knoppen 15 dagen later op dan het voorgaande jaar en de groeicyclus was vertraagd. De zomer was niet zo warm als gewoonlijk, en de nachten waren relatief koel in de laatste 2 weken van augustus. De oogst begon half september in de oude wijngaarden waarvan de wijnstokken zeer gelijkmatig rijp waren, met hoge suikerniveaus en relatief hoge appelzuurgehalten in de vrucht, wat resulteerde in een hogere totale zuurgraad dan in de vorige wijnoogst.
De 2015 Poeirinho werd gemaakt met behulp van druiven van verschillende zeer oude wijngaarden. Het werd gefermenteerd in open lagares en in gesloten tanks waar het door carbonische maceratie ging en waar het gedurende 4 weken bleef, voordat het zijn fermentatie in houten vaten voltooide. De wijn onderging een malolactische gisting in de gebruikte houten vaten van 2500 l, waar hij ook 20 maanden verouderde en werd ongefilterd gebotteld
Bewaren en serveren
Met zijn laag alcoholpercentage van 11% wordt deze wijn het beste gewaardeerd wanneer hij licht gekoeld (15 °C) wordt geserveerd en geschonken in Pinot noir wijnglazen zoals ons C&S Arom Up 43 cl wijnglas
Alcoholgehalte
11,5 %vol
pH: 3,7
Critics & Awards