Diepe robijnrode kleur. De neus is zeer expressief en onthult de unieke kenmerken van onze oude wijnstokken: complexe aroma's van verse Cistus ladanifer (zonneroosje) en bessenfruit goed geïntegreerd. Elegant in de mond, evoluerend naar een stevige wijn, met een uitstekend volume en een compacte structuur en verse, fluweelachtige tannines. Dit is een wijn met een onderscheidende identiteit en een lang aanhoudende, evenwichtige afdronk. Een wijn met een solide nationale en internationale reputatie en een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Het is opmerkelijk complex en belichaamt de essentie van de oude wijnstokken van Quinta do Crasto.
Food pairing
Uitstekende wijn voor bij stevige maaltijden met rood gegrild of gebraden vlees, lamsvlees en wildgerechten
Druiven: Samengesteld uit 20 tot 30 van de beste lokale druivensoorten met wijnstokken van 70 jaar en ouder.
Rijpt ongeveer 18 maanden in Franse eiken vaten (85%) en Amerikaanse eiken vaten (15%)
2020 was een extreem veeleisend jaar, niet alleen door de wereldwijde pandemie, maar ook door de barre weersomstandigheden die bijzonder heet en droog waren tijdens de kritieke rijpingsperiode van de druiven. Dit was de warmste winter sinds 2005, maar ging gepaard met veel regen, vooral in december, zowel op Quinta da Cabreira (Douro Superior) als op Quinta do Crasto (Cima Corgo). Maart tot juni waren ook heet en regenachtig, wat leidde tot een vroege uitbarsting van de knoppen, die ongeveer tien dagen eerder plaatsvond dan normaal. Dit weer was bijzonder zorgwekkend omdat het een risico op mogelijke ziekte van de wijnstok vormde en strikte monitoring door het wijnbouwteam vereiste om mogelijke infectie te voorkomen. Juli en augustus waren heet, maar het grondwater was gelukkig voldoende om de druiven goed te laten rijpen. Het was echter essentieel om de optimale oogsttijd niet te missen, om uitdroging van de druiven te voorkomen. De oogst begon op 17 augustus en eindigde op 25 september. De opbrengst was lager dan gemiddeld met kleinere trossen en kleinere bessen met een uitstekende schil-pulpverhouding, die dus sterk geconcentreerd waren. Deze Covid-19 vintage profiteerde van alle professionaliteit en toewijding van het Quinta do Crasto-team en leverde witte wijnen op met een uitstekende balans, frisheid en aromatische definitie en zeer complete rode wijnen met zeer expressief fruit, verleidelijke textuur en grote persistentie
Alcoholgehalte
14,5%
pH: 3.75
Bewaren en serveren
16-18°C
Te drinken tot 20 jaar na oogstjaar
Critics & Awards
4,4/5 - Vivino (148 ratings)