De Kopke port van 1981 onthult een vibrerende donkere amberkleur. Op de neus ruik je de delicatesse van florale aroma's zoals viooltjes en rozen, en een nootachtige geur perfect gecombineerd met de frisheid van citrus en lichte tonen van kruiden. In de mond onthult het een geconcentreerde wijn, krachtig en met een ongelooflijke diepte gevolgd door een geweldige afdronk
Colheita’s worden gezien als Tawny’s van zeer hoge kwaliteit. Is afkomstig van één enkele oogst en heeft minimum 7 jaar in Franse eiken vaten van ongeveer 550 liter doorgebracht. Colheita portwijn vertegenwoordigt minder dan 1% van de totale jaarlijkse productie van porto. Net als Vintage, is een Colheita port alleen vrijgegeven wanneer aan de beste voorwaarden wordt voldaan en na goedkeuring van het IDVP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto)
Food pairing
Heerlijk bij licht gezoete desserts zoals bvb crème brûlée, gedroogde vruchten en als aperitief
Lekker bij een handje vol noten, karamel-pecannotentaart, melkchocolade of oude Hollandse kaas
Druiven: Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cão, Touriga Franca
Alcoholgehalte
20%
Bewaren en serveren
Net als alle tawny port is colheita het lekkerst als het gekoeld is zoals een witte Bourgogne (14°C) en geserveerd wordt in kleine witte wijn glazen (Riedel Vinum Riesling bijvoorbeeld).
Blijft tot enkele maanden (4 tot 6 maanden) na opening goed drinkbaar, mits je de fles steeds afsluit met de originele stopkurk en hem bewaart bij een constante temperatuur van zo'n 12 graden.
Critics & Awards
Silver - International Wine Challenge, 2017
89/100 - Decanter World Wine Awards
Tasted: 1-Jan-2017
87/100 - Wine & Spirits Magazine
Tasted: 1-Dec-2012
96/100 - Jamie Goode
92/100 - CellarTracker