In werkelijkheid is deze witte wijn een ode aan de voormalige Portugese prinses Catarina of Braganza. Geboren in 1638 en getrouwd met Charles II van Engeland. Het gerenommeerde en zeer moderne wijnhuis Bacalhôa Vinhos ligt in de wijnregio Terras do Sado, in het zuiden van Portugal. Behalve dat ze heel groot zijn, zijn ze ook uitermate innovatief. Passie voor wijn staat hier voorop. Hun devies luidt: ‘Taking Portugal to the World; one wine glass at a time.’ Sinds 1982 wordt deze witte Catarina gemaakt. In 2011 kreeg deze wijn 91/100 punten van Wine Enthusiast, en behoorde in dat jaar tot de 300 beste wijnen onder de 10 euro.
De wijn is gemaakt van drie verschillende druivenrassen: chardonnay, Fernão Pires en Arinto. Elk ras wordt apart geoogst. Vervolgens vergist de chardonnay in nieuwe Franse eiken vaten en ondergaat een houtlagering van ca. 4 ½ maand. De twee inheemse rassen daarentegen ondergaan een fermentatie in betonnen cuves. Daarna vindt de blending plaats. Zo ontstaat er een mooie volle witte wijn. In de geur bloemig en floraal, licht aromatisch met wat appel. De aandronk zacht en rond. Ook hier dezelfde aromatische aroma’s. Goede frisse fruitigheid van o.a. witte perzik. Klein bittertje in de afdronk. Gemakkelijk en sappig: een wijn die iedereen lekker vindt!
Food pairing
Catarina is gemaakt om jong te drinken en is daarom een geweldig lekker aperitief. Maar door zijn rijke structuur ook geschikt om iets bij te eten. Denk aan visgerechten, zoals gegrilde sardientjes, linguine met tonijn, gamba’s met aioli, fruits de mer, sushi. Ook bij gevogelte smaakt de wijn perfect: kipspiesjes op de BBQ, kipcurry, empanadas met kip of een romig stoofpotje met wortel. We raden het ook aan met Azeitão-kaas, als voorbeeld in tegenstelling van smaken.
Druiven: 43% Fernão Pires, 40% Chardonnay, 17% Arinto
Een deel van de chardoanny heeft 5 maand veroudert op nieuwe Franse eiken vaten
Alcoholgehalte
13 %vol
Bewaren en serveren
Serveren bij 10 - 12 °C
Critics & Awards