Quinta da Romaneira LBV 2013 is een Late Bottled Vintage portwijn van grote verfijning en complexiteit. Een diepe rijke robijnrode kleur met een kern van zwarte pruimen, bramen en bosbessen, aangevuld met accenten van cacao en cake uit het Zwarte Woud. Rijk en elegant in de mond met aroma's van kruiden, rozijnen en rood fruit. Heerlijk in balans met een fluweelzachte maar stevige tanninestructuur die leidt tot een weelderige lange afdronk.
Food pairing
Heerlijk bij chocolade desserts, vooral als er donkere en bittere chocolade wordt gebruikt, foie gras, subliem bij kazen zoals Cheddar, Gouda, Brie of blauwe kazen zoals Bleu de Bresse , Blue Stilton, Roquefort & Portugese kazen. Pittige gerechten met rood vlees of wild, ook lams- en kalfsvlees. Echter, de combinatie die alles overtreft is een LBV en pepersteak !
Druiven: Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional & Tinta Barroca
De druiven worden na de manuele oogst zachtjes gekneusd met de voet in de daarvoor bestemde kuipen, 'lagares' genoemd. Daarna wordt de most vergist op gecontroleerde temperatuur tussen 25 en 28 graden in inox roestvrije tanks. Daarna rijpt de port verder in grote, neutrale eikenhouten vaten, zogenaamde Tonéis en Balseiro en dat voor 5 jaar. Het hout geeft geen smaak meer af, maar zorgt wel voor een natuurlijke rijping. Het is klaar om te drinken zodra het wordt gebotteld, maar het zal prachtig verouderen in een kelder
Quinta da Romaneira is een ruim 400 hectare tellend Single Estate-porthuis in de Alto Douro, nabij het idyllische Pinhâo, wereldberoemd vanwege de prachtige tot UNESCO-werelderfgoed bekroonde uitzichten en terraswijngaarden. Quinta da Romaneira heeft altijd de bedrijfsvoering in eigen beheer gehouden. En dat is niet gek, aangezien de wijngaarden op de allerbeste terroirs liggen. De ports van Romaneira kunnen zich meten met de beste uit de regio.
Alcoholgehalte
20% vol
Bewaren en serveren
Blijft tot enkele maanden (4 tot 6 maanden) na opening goed drinkbaar, mits je de fles steeds afsluit met de originele stopkurk en hem bewaart bij een constante temperatuur van zo'n 12 graden. Serveren op een temperatuur van 12-14°C. Deze wijn is ongefilterd en zal zich verder ontwikkelen in de fles. Als gevolg hiervan kan er een lichte aanslag ontstaan en moet er gedecanteerd worden.
Critics & Awards
92/100 - Wine Spectator Tasted: Feb 2019
88/100 - Wine Enthusiast Tasted: Feb 2019
This balanced, sophisticated Port offers richness and acidity as well as dried fruits and some firm tannins. It is bottled unfiltered, meaning this wine can age. Roger Voss