Een delicate en elegante witte Port, gedomineerd door subtiele geuren van lentebloemen, tonen van gekonfijte sinaasappelschil en aroma's van zoete witte vijgen, in evenwicht gehouden door een uitstekende zuurgraad.
Food pairing
Heerlijk als aperitief, zoete nagerechten en bij kazen.
Druiven : Malvasia Fina, Códega, Rabigato, Gouveio.
De druiven zijn afkomstig van eersteklas wijngaarden in de subregio's Cima Corgo en Baixo Corgo van de Douro. De Douro is het grootste bergachtige wijngaardgebied ter wereld en de wijnstokken zijn geplant op steile terrassen die aflopen naar de rivier de Douro, waarvan er vele worden ondersteund door oude, door UNESCO beschermde droge stenen muren. Gezien de steile hellingen en de ontoegankelijkheid voor machines, worden de werkzaamheden in de wijngaard en het oogsten met de hand uitgevoerd. Bodems in de Douro zijn samengesteld uit een dicht, leisteenachtig, metamorf gesteente dat leisteen wordt genoemd. In de Douro breekt de leisteen verticaal, waardoor de wortels van de wijnstok diep kunnen graven om toegang te krijgen tot water en voedingsstoffen om ze door de hete Douro-zomers te helpen. Door de slechte kwaliteit van de grond leveren de wijnstokken lage opbrengsten - gemiddeld 1,5 kg druiven per wijnstok - van intens geconcentreerd fruit, boordevol smaak. De druiven die bestemd zijn voor de 10 jaar oude witte port 'Dona Antónia' worden laat geoogst, waardoor de intense smaken nog meer geconcentreerd worden.
Bij aankomst op de wijnmakerij Quinta do Sairrão werden de laat geoogste druiven ontsteeld en voorzichtig gekneusd. De schillen bleven tijdens de fermentatie in contact met de most, met meerdere overpompingen. Dit resulteerde in een intens aromatische port met een rijke textuur in de mond. De fermentatie werd nauwlettend gevolgd om het ideale moment te bepalen om de fermentatie te stoppen door te versterken met druiven-eau-de-vie, waarbij een deel van de natuurlijke suikers van de druiven achterbleef. De wijnen bleven in de Douro tot de lente na de oogst, waarna ze stroomafwaarts werden getransporteerd naar de historische Ferreira-kelders in Vila Nova de Gaia voor oxidatieve rijping in eikenhouten vaten. De 'Dona Antónia' 10 jaar oude witte port is een zorgvuldig samengestelde melange van wijnen tussen de 8 en 15 jaar oud.
Bewaren en serveren
Deze port is klaar om te drinken gebotteld en zal niet verbeteren als het wordt bewaard voor een lange tijd. Serveren tussen 6 ºC - 10 ºC
Alcoholgehalte
19,5%
Critics & Awards
4,2/5 - Vivino (389 ratings)
18/20 - Vinho Grandes Escolhas - It has a yellow-amber hue with fine golden shades. Its intense and complex bouquet, where tropical fruits predominate, is harmoniously integrated with balmy notes and spices arising from the long ageing in wood. In the mouth, the Ferreira brand´s classical and fresh style is well in evidence, and it has an extremely rich and long finish.