Caracol dos Profetas 2023 Vinhos dos Profetas e Villões
€ 14,29
António Maçanita, die algemeen wordt beschouwd als een van de meest dynamische jonge wijnmakers in Portugal, maakt wijnen van de Azoren tot Alentejo en nu ook van Porto Santo, een klein eiland voor de kust van Madeira. Hij blinkt uit in het vastleggen van de essentie van het regionale terroir en de tradities. Lichtgeel met een expressieve, frisse neus die florale aroma's combineert met kenmerkende jodium- en buskruithints. Het gehemelte opent met een frisse en verfrissende aanzet, met een uitstekende zuurgraad en levendigheid.
Dit project, geleid door António Maçanita en de Madeiraanse restaurateur Nuno Faria, viert het unieke potentieel van de Portugese Madeira-eilanden. Maçanita staat bekend om het nieuw leven inblazen van vergeten druivensoorten en wijnbereidingstechnieken, waaronder de eerste Negra Mole-wijn in de Algarve en zeldzame variëteiten zoals Tinta Carvalha en Alicante Branco in Alentejo. Zijn meest opmerkelijke prestatie is de heropleving van Terrantez do Pico en Arinto op de Azoren, waardoor wijnen uit de Azoren werden getransformeerd. In 2021 daagde Faria, geïnspireerd door de laagblijvende wijnstokken van Porto Santo, Maçanita uit om Companhia de Vinhos dos Profetas e Villões (het wijnbedrijf van profeten en schurken) op te richten. Dit project is een eerbetoon aan het terroir van de eilanden en de leuke rivaliteit tussen Madadeirans ("Villains") en Porto Santans ("Profeten"). De wijnen belichamen de gedurfde geest van deze eilanden en hun gemeenschappen, waarbij de expertise van Maçanita wordt gecombineerd met het erfgoed van Porto Santo en haar inzet wordt versterkt om de Portugese wijntradities nieuw leven in te blazen door middel van gedurfde, unieke wijnen.
Het eiland Porto Santo ontstond 14 miljoen jaar geleden in de Atlantische Oceaan en was geologisch gezien een van de oudste eilanden van de Portugese archipels. Het was ook de eerste die door Zarco werd ontdekt in 1418. De Ouden zeggen dat hier de rijkste druiven werden verzameld voor de wijn die deze eilanden beroemd heeft gemaakt. Tegenwoordig is er nog minder dan 14 hectare over, bebouwd door een groep verzetsmensen. Op het naburige eiland staan de inwoners van Porto Santo bekend als de ‘Profeten’, een oude bijnaam die nog nooit zo logisch is geweest als je deze oude wijngaarden aan de zee ziet liggen, dicht bij de grond, beschermd tegen de oceaan en de wind door rotswanden (gehaakte muren) of door simpele rietstructuren.
Food pairing
Combineert prachtig met lichte, verse gerechten zoals ceviche, carpaccio, oesters, mosselen en gegrilde witte vis. Ideaal voor zeevruchten met delicate texturen en subtiele smaken.
Druiven: 100% Caracol
Caracol is een traditionele druivensoort van het eiland Porto Santo. António Maçanita's onderzoek door middel van microsatellietanalyse (genotyperingstechniek) onthulde dat Caracol genetisch gezien erg dicht bij Listrão ligt, met slechts één verschil op 20 markers, wat suggereert dat ze dezelfde ouder delen of dat de een de ouder van de ander is. 100% Caracol-druiven worden op Porto Santo geteeld met behulp van traditionele lage trellis-training om te beschermen tegen sterke wind, met natuurlijke barrières zoals rietvelden en haakmuren. De 40 tot 80 jaar oude wijngaarden gedijen in klei-zandige kalksteenbodems, wat bijdraagt aan het unieke terroir van het eiland.
Druiven worden met de hand geoogst en gevinifieerd op het eiland Porto Santo. De selectie van de wijngaarden was nauwkeurig, waarbij sommige wijnstokken meerdere oogsten ondergingen om de rijpste druiven als eerste te plukken. De hele trossen werden direct in bezinktanks geperst, waarbij 3 fracties werden gescheiden, zonder gebruik van SO2 tot het einde van de fermentatie. Deze methode stimuleert pre-oxidatie en verbetert spontane fermentatie. De mosten fermenteerden op hun droesem in roestvrijstalen vaten, variërend van 250 tot 1000L, waar ze 10 maanden rijpten.
Alcoholgehalte
12,5% vol
Bewaren en serveren
Serveren bij 10°C. Kan tot 5 jaar na oogstjaar gedronken worden