Licht citroenkleurige witte wijn, met lichte gouden accenten. een grote aromatische intensiteit, waar de levendige citrustonen perfect passen bij de delicate bloemige noten van oranjebloesem en een opmerkelijke en frisse mineraliteit. vlotte start, dat zich tot een evenwichtige wijn met een frisse textuur ontwikkelt. Minerale noten en levendige zuurgraad, perfect gebalanceerd en die een uitstekende persistente afdronk garandeert. Sappig en modern Portugees dat inderdaad bij velen in de smaak zal vallen
Deze witte wijn ontleent zijn naam aan de locatie van de wijngaard waar de druiven vandaan komen, nl. Douro Superior (Upper Douro).
Voor deze wijn wordt gebruikt gemaakt van Oxoline, een innovatief en baanbrekend proces in Portugal. Door dit systeem van behandeling en opslag van de wijn in speciale vaten kan elk vat individueel gedraaid worden voor de Bâtonnage. Bâtonnage is het roeren van de, gistende, most tijdens de vinificatie. Het gist bezinksel wat zich op de bodem van het vat bevindt komt zo beter in contact met de wijn en de gisting zal optimaler verlopen. Het resultaat is een smaakvolle en rondere wijn. In tegenstelling tot traditionele Bâtonnage, waarbij met een houten stok (bâton) in de gistende wijn wordt geroerd, blijft het vat gesloten zodat de wijn niet in contact komt met zuurstof. Hierdoor behoudt de Crasto Superior zijn primaire aroma’s en de natuurlijke frisheid van de druif.
Food pairing
Probeer gerust eens met geroosterde hertenvlees of met een harde geitenkaas. Ook lekker bij gebraden kip en vismousse.
Druiven: Viosinho (60%), Verdelho (40%)
6 maand in Franse eiken vaten waarvan 50% nieuwe en 50% gebruikte vaten (85% Franse vol eiken vaten
en 15% Franse eiken vaten met toppen in acacia).
2020 was een extreem veeleisend jaar, niet alleen vanwege de wereldwijde pandemie, maar ook vanwege de barre weersomstandigheden die bijzonder heet en droog waren tijdens de kritieke rijpingsperiode van de druiven. Dit was de warmste winter sinds 2005, maar ging gepaard met veel regen, vooral in december, zowel op Quinta da Cabreira (Douro Superior) als Quinta do Crasto (Cima Corgo). Maart tot juni waren ook heet en regenachtig, wat leidde tot een vroege knopuitbarsting, die ongeveer tien dagen eerder plaatsvond dan normaal. Dit weer was bijzonder zorgwekkend omdat het een risico op mogelijke wijnstokziekte betekende en strenge controle door het wijnbouwteam vereiste om mogelijke infectie te voorkomen. Juli en augustus waren heet, maar het bodemwater was gelukkig voldoende om een correcte druivenrijping te verzekeren. Het was echter essentieel om de optimale oogsttijd niet te missen, om uitdroging van de druiven te voorkomen.
De oogst begon op 17 augustus en eindigde op 25 september. De opbrengst was lager dan gemiddeld met kleinere trossen en kleinere bessen met een uitstekende huid-pulpverhouding, die dus sterk geconcentreerd waren. Deze Covid-19-vintage profiteerde van alle professionaliteit en toewijding van het Quinta do Crasto-team en leverde witte wijnen op met een uitstekende balans, frisheid en aromatische definitie en zeer complete rode wijnen met zeer expressief fruit, een verleidelijke textuur en een grote persistentie.
Proces van Oxoline:
Alcoholgehalte
12 %vol
pH: 3,17
Bewaren en serveren
Serveren bij 9 - 11 °C
Te drinken vanaf nu tot 6 jaar na oogstjaar
Critics & Awards