Druiven : Tinta Roriz, Touriga Franca
Het wijnjaar voorafgaand aan de oogst van 2017 was extreem heet en droog. Terwijl de regenval in november bovengemiddeld was, lag die in december en januari meer dan 50% onder het gemiddelde. Het voorjaar van 2017 was ook veel minder regenachtig dan normaal. Met uitzondering van augustus was de periode van april tot november erg droog, met enkele kleine hittegolven en onweersbuien in juli.
In Vale de Mendiz begon de oogst op 24 augustus met de verschillende percelen die het fruit produceren voor de Charme. De weersomstandigheden waren perfect voor de oogst en het fruit was kerngezond. De beslissing om vroeg te oogsten, stelde ons in staat om krimp van de bessen te voorkomen, wat voor ons een probleem was tegen het einde van de oogst.
Het fruit met 100% van de stengels werd licht geperst in een granieten lagare waar het fruit vertrappeld werd. Het belangrijkste in het wijnbereidingsproces is de maceratietijd vóór de gisting en het begin van de alcoholische gisting, waarbij de extractie van korte duur is maar van hoge intensiteit. De Charme heeft zijn fermentatie in lagares gemaakt voordat hij dit proces in vaten voltooide. Een minimale decantatie- en rijpingsperiode in Franse eikenhouten vaten gedurende 15 maanden voltooide de vinificatie.
Bewaren en serveren
16-18°C
Alcoholgehalte
13,5 %vol